Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη Ρώσοι κοσμοναύτες - Επαφές με ΥΜΑΘ και ΑΠΘ

Αντιπροσωπεία του ρωσικού κέντρου προετοιμασίας κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν» διερευνά τις προοπτικές συνεργασίας με τη χώρα μας.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται αντιπροσωπεία του ρωσικού κέντρου προετοιμασίας κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν», προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, στη σύνθεση της αντιπροσωπείας συμμετέχουν ο διευθυντής του κέντρου Γιούρι Λοντσακόφ, ο διευθυντής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του κέντρου Ιγκόρ Ρουντιάγιεφ, ο αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου αρμόδιος για την επιστημονική δραστηριότητα Βαλέρι Σιβολάπ και η συνεργάτιδα της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας Άλα Ραζουβάγιεβα.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, τη Δευτέρα η ρωσική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις της αντιπροσωπείας στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης), με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν θέματα μακροπρόθεσμης συνεργασίας με ελληνικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και εταιρείες, όπως επίσης και η προβολή του κοινωνικού και ενημερωτικού έργου το κέντρου προετοιμασίας κοσμοναυτών.

Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Δημήτρης Βελάνης.

Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, το τελευταίο διάστημα Ρώσοι κοσμοναύτες υποβλήθηκαν σε σχετική αγωγή αποκατάστασης, στην οποία υποβάλλονται συνήθως οι κοσμοναύτες μετά από διαστημικές πτήσεις.