Skip to main content

Στην άτυπη μίνι σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας

Τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 28 και 29 Ιουνίου.

Λίγο μετά τις 4 το απογευμα έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών, όπου διεξάγεται η άτυπη συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, μεταναστευτικό και το άσυλο.

Τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 28 και 29 Ιουνίου και θα ασχοληθεί με τα παραπάνω ζητήματα, και συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 16 χώρες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «στην ΕΕ χρειαζόμαστε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το προσφυγικό». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό δήλωσε ότι «η Ιταλία επιθυμεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό με τρόπο διαρθρωτικό», ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του σημείωσε ότι «το σημαντικό είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε προσερχόμενος στη σύνοδο πως η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών.