Skip to main content

Στην εισαγγελέα Σερρών αγρότες που διεκδικούν πληρωμή από την ΕΒΖ

Οι τευτλοκαλλιεργητές του νομού Σερρών διεκδικούν οφειλόμενα 2 εκατ. ευρώ από το 2017. Κάθοδος αύριο στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών προσέφυγε σήμερα το πρωί ομάδα αγροτών που εκπροσωπεί τους τευτλοκαλλιεργητές του νομού, οι οποίοι για αύριο, έχουν αποφασίσει κάθοδο στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, απαιτώντας εδώ και τώρα την καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται για την παραγωγή του 2017.

«Έχουμε αγανακτήσει με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, μας χρωστάει η εταιρεία καθαρά 2 εκατομμύρια ευρώ για τις ποσότητες τεύτλων που καλλιεργήσαμε και παραδώσαμε το 2017. Εμείς υπογράψαμε συμβάσεις με την εταιρεία, που μάλιστα έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, δεν υπογράψαμε ούτε με την Τράπεζα Πειραιώς, ούτε υπήρξε συμφωνία για να πάρουμε τα χρήματά μας σε δόσεις», είπε στη Voria.gr o εκπρόσωπος της ομάδας τευτλοκαλλιεργητών νομού Σερρών κ. Χρήστος Βαρούτης.

Σήμερα το πρωί δέκα παραγωγοί, που εκπροσώπησαν τους 450 τευτλοκαλλιεργητές των Σερρών, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα Σερρών, της εξέθεσαν το πρόβλημά τους προκειμένου να οργανώσουν στη συνέχεια τις διεκδικήσεις τους.

«Η εισαγγελέας επικοινώνησε με την διοίκηση της Ζάχαρης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος, όπως μάθαμε, δήλωσε ότι άμεσα θα καταβληθεί στους παραγωγούς το 30%-40% των χρημάτων που συνολικά οφείλονται. Εμείς δεν έχουμε κάνει τέτοια συμφωνία με την εταιρεία και κάθε χρόνο, από το 2014 ως και σήμερα, ταλαιπωρούμαστε για να πάρουμε με καθυστερήσεις και λίγα- λίγα τα χρήματά μας, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Βαρούτης.

Μάλιστα, αύριο το πρωί, περί τις 10, θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, αγρότες από τις Σέρρες, αλλά και από τη Λάρισα και την Ορεστιάδα, με ένα κοινό θέμα διεκδίκησης, την καταβολή των χρημάτων τους.

Άλλωστε, δικαστικά, κατά της εταιρείας, σχεδιάζουν να κινηθούν και οι τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, που από πριν τις γιορτές είχαν έρθει σε επαφή με δικηγόρους.

Όπως είπε ο κ. Βαρούτης, οι αγρότες θέλουν να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια, θέλουν τη συνεργασία με την ΕΒΖ, αλλά δεν μπορούν κάθε χρόνο να παρακαλάνε για τα λεφτά τους.

«Οι αποδόσεις από την καλλιέργεια τεύτλων είναι ικανοποιητικές, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες. Είναι ικανοποιητικό ένα έσοδο, κατά μέσο όρο, 300 ευρώ ανά στρέμμα, στο οποίο προστίθενται 72, 45 ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ικανοποιητικό είναι και το τιμολόγιο της εταιρείας για τη νέα σεζόν, που κρατάει στα ίδια επίπεδα τις τιμές για τον παραγωγό αλλά κάνει και διευκολύνσεις για τα γεωργικά εφόδια. Όμως, πρέπει να πληρωνόμαστε έγκαιρα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για σπορά φέτος, όταν μας χρωστάνε χρήματα και ψάχνουν να μας πληρώσουν με δόσεις», υπογράμμισε ο κ. Βαρούτης.