Skip to main content

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το Συλλαλητήριο (φωτο)

Από το μεσημέρι έγιναν εργασίες στον χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα το σημείο και να στηθεί η εξέδρα.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιείται αύριο στις 14.00.

Ήδη από το μεσημέρι έγιναν εργασίες στον χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα το σημείο και να στηθεί η εξέδρα των ομιλητών. 

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει για την ομαλή εξέλιξη και διαχείριση της κατάστασης, τα λεωφορεία θα σταθμεύουν για την αποβίβαση των πολιτών στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία και στη συνέχεια θα διοχετεύονται σε δυο «δεξαμενές» που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου και την επιβίβαση εκ νέου των πολιτών. Η πρώτη «δεξαμενή» στην οποία θα είναι τα λεωφορεία μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου θα είναι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (θα κρατηθεί ανοιχτό γι' αυτό το λόγο την Κυριακή) και η δεύτερη στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» απέναντι από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Άνδρες της Τροχαίας θα δίνουν οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων πού θα σταθμεύσουν, αναλόγως των κυκλοφοριακών συνθηκών που θα δημιουργηθούν στην πόλη, προκειμένου και μποτιλιάρισμα να μην υπάρξει και να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα οι επισκέπτες και οι οδηγοί - Δείτε εδώ τις κυκλοφορριακές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η τροχαία για αύριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αναμένεται να φέρουν κόσμο 400 – 500 λεωφορεία που έχουν μισθωθεί, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 20.000 – 25.000 θα είναι οι εκτός Θεσσαλονίκης πολίτες που θα συμμετάσχουν. Από εκεί και πέρα οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των Θεσσαλονικέων ποικίλουν, ανεβάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων από 30.000 έως και πάνω από 100.000.

Συνθήματα κατά του Συλλαλητηρίου και Μοτοπορεία αναρχικών στο κέντρο

Αντιδράσεις για το συλλαλητήριο εκδηλώθηκαν ήδη από χθες το βράδυ που άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έγραψαν συνθήματα κατά της διοργάνωσης πάνωστον Λευκό Πύργο. 

«Έλληνας δεν γεννιέσαι, καταντάς», «Antifa για πάντα», «Μόνο εντατικές για τους εθνικιστές» και «Κοιμάσαι πατριώτης, ξυπνάς φασίστας», ήταν τα συνθήματα που ανεγράφησαν πάνω στο μνημείο (δείτε εδώ). Οι αντιδράσεις ωστόσο συνεχίστηκαν και σήμερα το μεσημέρι καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών παραγματοποίησε μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης (δείτε εδώ) εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, μία ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε ένα δικυκλιστή, ο οποίος είχε ενσωματώσει στο μηχανάκι μία μεγάλη ελληνική σημαία και ηχεία που έπαιζαν δυνατά το «Μακεδονία ξακουστή», έσπασαν τη σημαία του και τα ηχεία του και του πήραν τα κλειδιά της μοτοσικλέτας, χωρίς πάντως να ασκήσουν σωματική βία σε βάρος του (δείτε αναλυτικά εδώ).