Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ μόνο με λύση στο όνομα

Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σε δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, διαμήνυσε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, επιμένοντας πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β», κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο εάν λύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος», σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία και εάν ένα κράτος εμποδίσει με την ψήφο του μία απόφαση, τότε δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση.

Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε καλέσει τα Σκόπια να επιδείξουν ρεαλισμό (δείτε εδώ).