Skip to main content

Τα μεγάλα ερωτηματικά για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Η εντύπωση του ραγιά που δίνει η Ελλάδα στην υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών και η «επιτυχία» του πρωθυπουργού μας στους New York Times.

Ποιος θα μας εξηγήσει γιατί αποφασίστηκε να μη εκδοθούν οι τρεις Τούρκοι εκ τω 8 που ζήτησαν άσυλο, ενώ εκδίδονται οι άλλοι τρεις, με τις ίδιες κατηγορίες, αλλά με διαφορετικούς δικαστές; Και πάνω που είπαμε ότι ο Έλληνας δεν λογαριάζει τις απειλές και βάζει πάνω απ’ όλα την ευαισθησία και την αξιοπρέπεια, δώσαμε τώρα (και επιβαρυντικά με την έφεση στην αθωωτική απόφαση) την εντύπωση του ραγιά, που εμπρός στις απειλές του Τούρκου σκύβει το κεφάλι. Αυτό το μήνυμα δεν θα σταλεί στην Άγκυρα;

Στείλτε τους στον Ερντογάν, να τους κάνει κομματάκια, και να κοιμάστε ήσυχοι, αφού πρώτα προπονηθείτε πώς να λέτε το "ρ" με οξφορδιανή προφορά. Γιατί αυτό φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη αξία για την πολιτική επιβίωση και ταιριάζει με το "ηθικό πλεονέκτημα" της Αριστεράς.

Δηλαδή, αν είναι διαφορετική η σύνθεση του δικαστηρίου, έχουμε και άλλη απόφαση; Γι’ αυτό φροντίζουν κάποιοι συνήγοροι να ζητούν αναβολή, αν δεν τους αρέσει η σύνθεση; Ο νόμος δεν πρέπει να εφαρμόζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, που είναι ίδια για όλους; Ως απλός πολίτης, έχω μπερδευτεί και προβληματίζομαι. Ίσως θελήσει η ένωση δικαστών να μας εξηγήσει το φαινόμενο, για να μη ενοχλείται ο πολίτης, σε ζητήματα που δεν καταλαβαίνει. Να μείνει η εντύπωση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Σίγουρα ο Α. Τσίπρας θα είναι ικανοποιημένος από δημοσίευμα των New York Times, που τον κατατάσσουν μεταξύ εξεχουσών προσωπικοτήτων της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ως λαϊκιστές πολιτικοί της Γηραιάς Ηπείρου αναφέρονται, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα οι: Beppe Grillo (Ιταλία), Norbert Hofer (Αυστρία), Marine Le Pen (Γαλλία), Geert Wilders (Ολλανδία), Frauke Petry (Γερμανία), Nigel Farage (Μεγάλη Βρετανία) και Pablo Iglesias (Ισπανία).

Καλά, αυτό το ξέραμε. Εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο, είναι ότι φέρει τον επαναστάτη πρωθυπουργό μας να δηλώνει για τη νίκη του Τραμπ: «Σε αντίθεση με κάποιους άλλους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, εγώ δεν βιάστηκα να επαναλάβω πολλές από τις επικρίσεις που έκαναν αρκετοί  για τον Donald Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ». Θα μας τρελάνει. Δεν δήλωσε «Θεός φυλάξοι, μη βγει ο Τραμπ;»

Ο Σόιμπλε μας λέει, ότι αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπογράψαμε. Αλλιώς, από δω πάν’ κι άλλοι. Θυμάμαι όμως τον επαναστάτη Τσίπρα, να κάνει τέτοιες δηλώσεις, που θεωρούσε πως αν τους εκβιάσουμε ότι θα φύγουμε από το ευρώ, θα τραμοκρατηθούν (και οι παγκόσμιες αγορές, έλεγε). Από πού απέκτησε αυτού του είδους την πολιτική σκέψη (λέμε, τώρα) ο πρωθυπουργός μας;

Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, σε σχέση με εκείνες των συμμαθητών τους από άλλες χώρες, όπως προκύπτει από το τεστ διεθνούς αξιολόγησης PISA, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση που είδε εχθές το φως της δημοσιότητας, οι 15χρονοι Έλληνες κατέλαβαν την 43η θέση ανάμεσα σε 72 χώρες, στις τρεις βασικές κατηγορίες αξιολόγησης, που είναι οι επιστήμες, η κατανόηση κειμένου και τα μαθηματικά, ενώ οι επιδόσεις τους εμφανίζουν κάμψη και σε σχέση με τις ελληνικές επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων. Μπορούμε πάντως να παρηγοριόμαστε, αφού είμαστε πιο πάνω από τις βαλκανικές χώρες. Λίγο είναι να ξεπερνούμε τα Σκόπια και την Αλβανία;