Skip to main content

Τα αντίποινα των διπλωματών και τα μυστήρια της Εκκλησίας των Σκοπίων

Η νέα υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, η σύγχυση με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και το νέο χτύπημα από την Αυστρία.

Έγραψα εχθές, ότι ο Τούρκος πολιτικός ήρθε στην Κομοτηνή και συμπεριφέρθηκε σα να βρίσκεται σε οθωμανικό βιλαέτι. Βέβαια, είπε ότι επρόκειτο για ιδιωτική επίσκεψη, κι εμείς δεν μπορούσαμε να την απαγορεύσουμε.

Επαναφέρω όμως την πρόταση που συχνά κάνω εδώ. Γιατί ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, ή ο Έλληνας Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη (ακόμη καλύτερα λόγω συμβολισμού), δεν πραγματοποίησε ποτέ μια "ιδιωτική επίσκεψη" στην Τραπεζούντα; Στις διεθνείς σχέσεις γίνεται λόγος για "διπλωματικό ισοδύναμο τετελεσμένο". Το γνωρίζουν αυτό στο ΥΠΕΞ. Γιατί δεν το εφαρμόζουν;

Λέγεται, ότι έχουν γίνει κατά καιρούς εισηγήσεις από έμπειρους διπλωμάτες να προχωρήσει η Ελλάδα σε αυτά το είδος "αντιποίνων", αλλά δεν εισακούσθηκαν. Όπως και ζητήθηκε να υπάρξει ανάλογη απάντηση με την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας. Όπως ζητήθηκε η έγκριση να καταρριφθεί το drone που έστειλε η Τουρκία, παραβιάζοντας καταφανώς τον εναέριο χώρο μας. Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε δεκτό. Από μεγάλα λόγια όμως…

Το δημαρχιακό θώκο του δήμου Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει για τις δημοτικές εκλογές του 2019, και ο Βασίλης Μωυσίδης, όπως έγραψε εχθές η Voria.gr. Ο υποψήφιος δήμαρχος είχε αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα, και εκτιμάται αυτό. Διετέλεσε και Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας στο νομό Θεσσαλονίκης. Αλλά και η σύζυγος είχε παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δοϊράνης και αντιδήμαρχος. Καλό είναι να βλέπουμε καινούργια άφθαρτα πρόσωπα.

Διαρροές της Αθήνας: «Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Απάντηση από κυβερνητικές πηγές Σκοπίων, στις διαρροές της Αθήνας: «Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης».

Επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου ΚΠολης, περί αιτήματος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, να τεθεί υπό την σκέπη του, αποβάλλοντας τον προσδιορισμό "Μακεδονική Εκκλησία". Το αίτημα υπεβλήθη και μέσω επιστολών του Ζόραν Ζάεφ στον Πατριάρχη. Απάντηση από τον Ζάεφ: «Εγώ απλώς έστειλα επιστολή στον Πατριάρχη να μεσολαβήσει στη διευθέτηση του θέματος της Εκκλησίας των Σκοπίων. Δεν είπα ποτέ για αλλαγή ονομασίας».

Καταλάβατε τίποτε από όλα αυτά; Υπάρχει τόση σύγχυση, που προέρχεται από την πίεση Γερμανών, κυρίως, και Αμερικανών, να λυθούν όπως-όπως τόσο σοβαρά ζητήματα, για να προλάβουν μη και η Ρωσία σταθεροποιηθεί στα Βαλκάνια. Και θα το πληρώσουμε πάλι εμείς, ως οι πιο βολικοί και "πρόθυμοι".

Είναι τόσο δραστήριο το ΥΠΕΞ μας, που μας έρχονται τα κτυπήματα από παντού. Τελευταίο κτύπημα από την Αυστρία, όπου ο καγκελάριος Κουρτς είπε ότι η ΕΕ θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Αλβανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ να μπλοκάρουν το νέο δρόμο που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες από την Ελλάδα μέσω της Αλβανίας για να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος πρόσθεσε ότι θα βοηθηθεί η Αλβανία όχι μόνο με οικονομική βοήθεια, αλλά και με αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να "σφραγιστούν" τα σύνορα. [Να παραμένουν στην Ελλάδα, δηλαδή, όλοι πρόσφυγες και μετανάστες].