Skip to main content

Τα πολιτικά συμπεράσματα από τις εκλογές σε Επιμελητήρια - δικηγόρους

Τα τρία πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εκλογές στα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης και τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Τα αποτελέσματα των εκλογών στα τρία μεγάλα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό) καθώς και στον Δικηγορικό Σύλλογο μπορεί να μην προσφέρονται για ευθείες πολιτικές αναγνώσεις, δεν παύουν ωστόσο να έχουν τη σημασία τους και να προσφέρονται για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία επιμελητηριακές δυνάμεις διατήρησαν τα κεκτημένα και στα τρία μεγάλα Επιμελητήρια. Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών σε άλλα, επιστημονικά Επιμελητήρια όπως το Τεχνικό και το Οικονομικό, το γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι και στα πέντε έχουν παγιωθεί κάποιες κεντροδεξιές δυνάμεις οι οποίες διατηρούν ακέραιη την ισχύ τους.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στην κεντροαριστερά, σε αντίθεση με τις χαμηλές πτήσεις του ομόλογου πολιτικού χώρου, τα πήγαν αρκετά καλά. Πέτυχαν να εκπροσωπηθούν στους συνδυασμούς οι οποίοι επικράτησαν στα τρία μεγάλα Επιμελητήρια, εκλέγοντας εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια. Κυρίως, όμως, πέτυχαν τη μεγάλη ανατροπή στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ο οποίος μετά έξι χρόνια γαλάζιας κυριαρχίας αλλάζει χέρια.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η προσπάθεια την οποία κατέβαλαν οι δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό στέφθηκε μάλλον από αποτυχία.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο

Στον Δικηγορικό Σύλλογο νέος πρόεδρος εξελέγη ο Στάθης Κουτσοχήνας, επικεφαλής του συνδυασμού «Η δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ», με πολιτικό στίγμα στην κεντροαριστερά. Έλαβε 1.291 ψήφους (51,87%), έναντι 1.199 ψήφων (48,13%) του Χρήστου Ράπτη, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία», προσκείμενου στη Νέα Δημοκρατία και στελέχους της παράταξης η οποία διοίκησε τον Σύλλογο τα τελευταία έξι χρόνια. Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Αλεξόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία - Ανεξάρτητοι» στην οποία συμμετείχαν και στελέχη των ΑΝΕΛ έλαβε 221 ψήφους και ποσοστό 6,35%.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Στο πολυπληθέστερο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης επικράτησαν οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες συνασπίστηκαν με αυτές της κεντροαριστεράς (είχε κατέβει αυτόνομα το 2011) στον συνδυασμό «Ισχυρό Επιμελητήριο» υπό τον Μιχάλη Ζορπίδη, η οποία έλαβε 2.771 ψήφους, ποσοστό 64,89% και 34 έδρες.  

Στον χώρο της κεντροδεξιάς πρόσκειται και ο συνδυασμός «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» με επικεφαλής τον Χρήστο Νικολόπουλο ο οποίος έλαβε 1.366 ψήφοι, ποσοστό 31,99% και 16 έδρες. Τον συνδυασμό στήριξαν με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κίνηση που είχε αποτέλεσμα να ακολουθήσει η στήριξη της ΝΔ στον Μιχάλη Ζορπίδη και το «Ισχυρό Επιμελητήριο». Πενιχρή ήταν η εκπροσώπηση του συνδυασμού «Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ και έλαβε 64 ψήφους, ποσοστό 1,5% και μια έδρα.

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Στις εκλογές συμμετείχαν πέντε συνδυασμοί. Κυρίαρχος αναδείχθηκε η «Βιοτεχνική Συμμαχία» με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Παναγιώτη Παπαδόπουλο, με ποσοστό 66,58% και 27 έδρες. Στην «Βιοτεχνική Συμμαχία» συμμετείχαν στελέχη προσκείμενα στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά. Στην κεντροδεξιά πρόσκειται και ο επικεφαλής της παράταξης «Ένωση Βιοτεχνών - Νέοι Ορίζοντες», Γιάννης Φωτιάδης, ο συνδυασμός του οποίου έλαβε 23,33% και 10 έδρες. Άρωμα ΣΥΡΙΖΑ είχε η «Βιοτεχνική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Αθανάσιο Νικολόπουλο που έλαβε 5,85% και 2 έδρες.

Η «Βιοτεχνική Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Παύλο Κολοβό πήρε 1,89% και 1 έδρα και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Μικρών και αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών Θεσσαλονίκης» με επικεφαλής τον Πασχάλη Κυριακού έλαβε 1,40% και 1 έδρα.

Στο ΕΒΕΘ

Κυρίαρχη στο ΕΒΕΘ αναδείχθηκε η παράταξη «Νέο Επιμελητήριο», με επικεφαλής αυτή τη φορά τον Γιάννη Μασούτη, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Μπακατσέλου. Στην παράταξη συνασπίζονται, όπως και κατά το παρελθόν, όλες οι παραδοσιακές δυνάμεις (συνολικά 57 υποψήφιοι), προερχόμενες από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά.

Ο δεύτερος συνδυασμός η «Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΕΒΕΘ», με επικεφαλής τον Γιώργο Καλανδρέα και έξι υποψηφίους συμβούλους είχε πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα το «Νέο Επιμελητήριο» έλαβε το 91,2% των ψήφων και 37 έδρες, έναντι 8,2% της «Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης ΕΒΕΘ» που καταλαμβάνει τέσσερις έδρες.