Skip to main content

Θανάσης Παππάς: Τρία βήματα για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης θέτει τρία προαπαιτούμενα για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδιασμού.

του Θανάση Παππά*

Αναμφίβολα η ημερίδα της Voria.gr για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης κωδικοποίησε με μεθοδικότητα το όλον θέμα. Πρέπει να γίνει εστίαση λίαν προσεχώς στο τι βήματα πρέπει γίνουν από όλους όσοι ανέλαβαν ρόλο και πρωτοβουλίες. Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης έθεσα τρία προαπαιτούμενα που πρέπει να βρουν επιλύσεις για εξορθολογισμό λειτουργιών, επίτευξη μιας κανονικότητας και συνεπαγόμενα για ευόδωση του συμμετοχικού αυτού σχεδιασμού.

Πρώτον, απαιτείται άμεση μεταρρύθμιση δομών κεντρικής-περιφερειακής –τοπικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Η άμεση αποκέντρωση και ενιαιοποίηση της νομοθεσίας είναι μείζον ζήτημα. Η επιτάχυνση και σμίκρυνση του χρόνου για όποιο σχεδιασμό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν το περιφερειακό πλαίσιο(Περιφέρεια), τα ΓΠΣ(Δήμοι) να διαρκούν 10 ετίες και να ισχυριζόμαστε πως προωθούμε σχεδιασμό ερρήμην της πραγματικής ζωής, της πραγματικής εξέλιξης, στην πόλη…

Απαιτείται ακόμα θεσμική επούλωση των πληγών από την ανυπαρξία δια της καταργήσεως του Οργανισμού Ρυθμιστικού.

Δεύτερον, απαιτείται συντονισμένη μελετητική προσέγγιση σε μείζονα θέματα, όπως αυτού του Παραλιακού μετώπου. Βλέπε προσπάθειες ΟΡ.ΘΕ για εκπόνηση μελετών, που πήγαν στο βρόντο. Πήγαν στο βρόντο γιατί σχεδιάζουμε αποσπασματικά, υλοποιούμε αργά και δειλά. Και μετά δεν μπορούμε να συντηρήσουμε αυτά που φτιάχνουμε η τα χαλάμε βανδαλίζοντας. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός πρέπει να έχει στόχους, με χρονικό προγραμματισμό και διατιθέμενους πόρους.

Τρίτον, υπάρχει η ‘’κρατούσα’’ άποψη πως ο όποιος σχεδιασμός γίνεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον του δημοσίου. Έχουμε φαίνεται φετίχ στα σύνθετα σχέδια νέων εκμεταλλεύσεων και υποδομών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αν σκεφτεί κάποιος να μπολιάσει αυτόν τον σχεδιασμό με προσέλκυση και συνεκμετάλλευση με τον ιδιωτικό τομέα, τότε προκαλείται έντεχνη δαιμονοποίηση. Προκαλείται από όλους αδιακρίτως, ακόμα και από φιλικά διακείμενους σε ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό γίνεται προφανώς για μικροκομματικούς λόγους.

Άρα αν δε σταματήσει αυτή η φάμπρικα και αν δεν υπάρξει γνήσια-έντιμη συνεργασία βάζοντας λίγο πίσω το ΕΓΩ, που με μεγάλη ευκολία προβάλλεται χωρίς βέβαια με αντίστοιχη συμβολή στα πραγματικά γεγονότα, ΔΕΝ πρόκειται να ορθοποδήσουμε.

Για τους παραπάνω λόγους η απόλυτη συγκεκριμενοποίηση των σχεδίων, προθέσεων, επεξεργασιών από τους Φορείς είναι ανάγκη να γίνει τώρα. Να εμπεριέχει και χρονικό προγραμματισμό, με ελεγμένη την ευρύτερη συναίνεση, που είναι το κομβικό σημείο για επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού. Και αυτοί που καλούνται να εκφράσουν τη συμφωνία τους να ‘’μη σφυρίζουν κλέφτικα’’.

Τέλος, σημειώνω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζει κατευθύνσεις και σχέδια για προώθηση παρεμβάσεων.

Οι κατευθύνσεις  του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το μνημόνιο συνεργασίας με ΤΑΙΠΕΔ-ΕΤΑΔ και η αναγκαιότητα εκπόνησης αναπτυξιακού σχεδίου, η ανάγκη παραχώρησης όλων των ζωτικών εκτάσεων για δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χρήσεων, η προετοιμασία για αναπτύξεις με συνέργειες και χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΤΕΠ –ΣΔΙΤ κ.α) είναι στο επίκεντρο.

Το να τίθενται τα πάντα όλα σε ένα  φόρουμ προβληματισμού και εργασίας ίσως να είναι το επιθυμητό. Θα γνωρίζουμε όλοι ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε. Είναι;

* Ο Θανάσης Παππάς είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος