Skip to main content

Θεοδωράκης για Γάζα:Επιπτώσεις άκαμπτης πολιτικής από όλες τις πλευρές

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε σε ανάρτησή του στα social media τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας επιρρίπτοντας ευθύνες στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζει τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας με πάνω από 60 νεκρούς από ισραηλινά πυρά και βάλλεται κατά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και των εμπλεκόμενων πλευρών στο Μεσανατολικό, κάνοντας λόγο για «επιπτώσεις μίας άκαμπτης πολιτικής».

«Oι εικόνες με το αίμα αποσύρθηκαν γρήγορα από τα πρωτοσέλιδα. Σε λίγες μέρες κανείς δεν θα θυμάται πόσοι ήταν οι νεκροί. 40; 50; 60; Πόσα παιδιά ανάμεσα τους; Και τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ πως συνδέονται με το αίμα; Ποιος θα θυμάται αύριο;» διερωτάται ο κ. Θεοδωράκης και εκτιμά πως «το υψωμένο ποτήρι της Ιβάνκα Τραμπ, οι σφεντόνες των μασκοφόρων Παλαιστινίων, οι μολότοφ, οι ρομποκόπ ισραηλινοί στρατιώτες και το τείχος θα είναι για άλλη μια φορά εικόνες ασύνδετες στο κεφάλι μας».

«Και όμως είναι όλα συνδεδεμένα» συνεχίζει.

«Τα όσα συμβαίνουν ξανά στη Γάζα είναι οι επιπτώσεις μίας άκαμπτης πολιτικής από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και, κυρίως, είναι οι συνέπειες μίας σειράς χαμένων διπλωματικών ευκαιριών. Και στο κέντρο ένας λαός σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα» αναφέρει στην ανάρτησή του διερωτώμενος εκ νέου αν θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά.

«Ναι!» απαντά ο ίδιος και συμπληρώνει πως «πίσω, φωνάζουν οι χαμένες ευκαιρίες για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Με μεγαλύτερη αυτή του 2000. Ο Γιάσερ Αραφάτ είπε ΟΧΙ στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κλίντον στο Καμπ Ντέιβιντ. Δεν ήταν το τέλειο σχέδιο, υπήρχαν και τότε αντιδράσεις, προέβλεπε όμως τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στο 92% της Δυτικής Όχθης και το 100% της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο μεγάλος ηγέτης όμως δείλιασε μπροστά στους σκληροπυρηνικούς του, που τα ήθελαν όλα ή τίποτα. Πλέον όμως στον Λευκό Οίκο κατοικεί ο ακραίος Τραμπ και η αλαζονεία του» σχολιάσει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Άλλο ένα δίδαγμα λοιπόν για όλους (μας). Όταν η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη, όταν οι συνθήκες ωριμάζουν και προσφέρουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί μία λύση σε πολυετείς διαμάχες, τότε είναι χρέος των πολιτικών να τολμήσουν. Είναι κουτό να γυρίζουμε την πλάτη και να σφυρίζουμε αδιάφορα ή φάλτσα όταν η ιστορία μας καλεί» προσθέτει και καταλήγει: «ισχύει στο Μεσανατολικό, ισχύει στο Κυπριακό, ισχύει στο Μακεδονικό. Τίποτα στην ιστορία δεν είναι ασύνδετες εικόνες».