Skip to main content

Στο αεροδρόμιο των Σκοπίων ο Κοτζιάς με την ελληνική αντιπροσωπεία

Την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα του παραθέσει ο ομόλογός του Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αναλυτικά το πρόγραμμα.

Λίγο μετά τις 18.30 αφίχθησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία στον Διεθνή Αερολιμένα των Σκοπίων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η άφιξη του κ. Κοτζιά στο αεροδρόμιο των Σκοπίων ήταν συμβολικού χαρακτήρα, καθώς ήταν η πρώτη προσγείωση ελληνικού αεροσκάφους, μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας, που κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου το οποίο πριν έφερε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις προηγούμενες επισκέψεις του ο Ν. Κοτζιάς μετέβαινε στα Σκόπια οδικώς από τη Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα του παραθέσει ο ομόλογός του Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ την Παρασκευή το πρωί αναμένεται η επίσημη συνάντηση των συνομιλιών των δύο υπουργών και των δύο αντιπροσωπειών με την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αρχίσει τον μαραθώνιο επαφών του στα Σκόπια. Από τη συνέντευξη τύπου Κοτζιά- Ντιμιτρόφ την Παρασκευή, μετά το πέρας των συνομιλιών, θα δοθεί και το στίγμα της πορείας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Οι δυο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στο ονοματολογικό, με την Αθήνα να προτείνει το  GornaMakedonija (Άνω Μακεδονία) αμετάφραστο, και τη σκοπιανή κυβέρνηση να φαίνεται να αποδέχεται την ελληνική πρόταση. «Κόκκινη γραμμή» για την σκοπιανή ηγεσία αποτελεί το θέμα της ταυτότητας.