Skip to main content

ΘΕΣγη: Επέκταση συμβολαιακής στον ηλίανθο και νέα προϊόντα στη λιανική

Ο συνεταιρισμός των Θεσσαλών αγροτών, σε συνεργασία με τον "ΘΕΣγάλα", ετοιμάζεται να βγάλει νέα προϊόντα στην αγορά. Οι νέες κατευθύνσεις στο χωράφι.

Τα επόμενά του βήματα τόσο στη συμβολαιακή γεωργία, όσο και στην αγορά της λιανικής, κάνει μέσα στο 2018 ο συνεταιρισμός των Θεσσαλών αγροτών «ΘΕΣγη», που σήμερα έχει 75 μέλη, με συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις 35.000 στρεμμάτων.

«Μεταξύ των μελών μας υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι αγρότες, παραγωγοί με ετήσια εισοδήματα από 10.000-15.000 ευρώ έως και 250.000- 300.000 ευρώ. Όλοι όμως, ανεξαιρέτως μεγέθους, είναι αγρότες με συνεταιριστική συνείδηση, που λειτουργούν βάσει των απαιτήσεων του «ΘΕΣγη», σέβονται και προασπίζουν την συλλογική προσπάθεια που γίνεται, ενώ θα έλεγα ότι οι περισσότεροι μπορούν να χαρακτηριστούν και αγρότες – επιχειρηματίες, έχουν αυτή την αντίληψη και προσέγγιση στο επάγγελμα του αγρότη», τόνισε στη Voria.gr o γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος του «ΘΕΣγη» κ. Παναγιώτης Καλφούντζος.

Ο «ΘΕΣγη», από φέτος ξεκινά να επεκτείνει τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που ήδη κάνει με παραγωγούς  στα κηπευτικά και τα όσπρια, και στον ηλίανθο, μία καλλιέργεια αναπτυσσόμενη, ενεργειακού προσανατολισμού, που απαιτεί χαμηλές εισροές(ποτίσματα, λιπάσματα) και η οποία αφήνει καλό εισόδημα στον αγρότη.

Ο Συνεταιρισμός, παράλληλα και μέσω της συνεργασίας που έχει με τον συνεταιρισμό των γαλακτοπαραγωγών «ΘΕΣγάλα», διαθέτει ήδη στα καταστήματα – παντοπωλεία «ΘΕΣ γάλα συν» άλευρα, ζυμαρικά και προϊόντα αρτοποιΐας ενώ πρόκειται μέσα στο 2018, σε συνεργασία με τον «ΘΕΣγάλα», να τοποθετήσει και νέα προϊόντα, στην κατηγορία των σνακς για πρωϊνό, όπως cookies και τύπου σάντουϊτς.

Ο «ΘΕΣγη» έχει στο σχεδιασμό του επενδύσεις σε αποθήκες, ψυγεία και συσκευαστήριο προϊόντων, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, τις οποίες έως σήμερα δεν προχώρησε γιατί όπως εξηγεί ο κ. Καλφούντζος, δεν θέλουν να βασιστούν σε τραπεζικό δανεισμό. Ενδεχομένως, στην επόμενη διετία- τριετία, να τις επανεξετάσουν στο πλαίσιο των αναπτυξιακών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ομάδες παραγωγών. Σημειώνεται ότι ο "ΘΕΣγη" είναι κερδοφόρος και το 2017 είχε τζίρο 4 εκατ. ευρώ, μειωμένο, λόγω της κάμψης των τιμών αγροτικών προϊόντων.

Ο «ΘΕΣγη», που συμμετέχει στο σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση των καλλιεργητικών προσανατολισμών των μελών του, θα εμπλουτίσει τα κηπευτικά, που είναι μία δυναμικά αναπτυσσόμενη ομάδα καλλιεργειών, με νέα προϊόντα που ανήκουν στα φυλλώδη λαχανικά.

Να σημειωθεί ότι κηπευτικά παραγωγών του «ΘΕΣγη» διατίθενται στις εταιρείες «Green Food», «Μπάρμπα Στάθης» ενώ υπάρχει και συνεργασία με την αλυσίδα «Μασούτης».

Τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν επίσης δημητριακά, βαμβάκι και όσπρια, ενώ το 90% των εκμεταλλεύσεων τους βρίσκονται στο νομό Λάρισας και αποτελούν περίπου το 8%-9% της συνολικά καλλιεργούμενης γης στο νομό.

«Γεγονός είναι ότι τα δημητριακά τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια υποχώρησαν λόγω κάμψης στις τιμές παραγωγού. Κάποια υποχώρηση υπήρξε και στο βαμβάκι αλλά εκτιμούμε ότι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει στροφή προς το βαμβάκι, λόγω του Μέτρου της απονιτροποίησης και του πριμ που προβλέπεται (σ.σ. υποβολή προτάσεων ως τις 16/2). Επίσης, εκδηλώνεται από παραγωγούς ενδιαφέρον για δενδρώδεις καλλιέργειες και γίνονται φυτεύσεις σε αμυγδαλιές, φουντουκιές και καρυδιές, ενώ αρκετοί παραγωγοί στρέφονται στα κηπευτικά παρότι είναι καλλιέργειες απαιτητικές καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου», επισήμανε ο κ. Καλφούντζος.