Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 32 εκ. ευρώ για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Οι αντιφάσεις στην πόλη, οι προσπάθειες για συντονισμό των δράσεων και τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει στρατηγική η Θεσσαλονίκη.

Τις προοπτικές βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο νομό Θεσσαλονίκης εξέτασαν σήμερα σε ημερίδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εμπλεκόμενοι φορείς, αποτυπώνοντας αφενός την υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος μεταφορών στη Θεσσαλονίκη συζητώντας αφετέρου τις προτεραιότητες και τα σχέδια για την αναβάθμισή του κατά τα πρότυπα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Στην παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επέμεινε ειδικά στη συνεργασία ανάμεσα στους δυο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια – Δήμοι).

«Μπορεί να υπάρχουν οι νόμοι, αλλά χωρίς διάθεση συνεργασίας κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι Δήμοι κλήθηκαν να συνδιαμορφώσουν τη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι όχι να αποδεχτούν την εφαρμογή άλλου ενός προγράμματος στην περιοχή τους. Και οι πολίτες συνεργάστηκαν και συνέδραμαν στο σχεδιασμό μας, με αποτέλεσμα να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί η Περιφέρεια είναι πρώτο σε ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων και δημοσίευσης προσκλήσεων στην Ελλάδα», είπε η κ. Πατουλίδου, ενώ ζήτησε αφενός να αποφευχθεί ο αποσπασματικός σχεδιασμός, αφετέρου να εκπονήσει κάθε δήμος το δικό του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας). «Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης αποδεικνύουμε καθημερινά ότι έχουμε την ικανότητα συντονισμού και την κουλτούρα συνεργασίας ως ο αποκλειστικός Μητροπολιτικός Φορέας της πόλης μας που είμαστε ορισμένοι βάσει του Νόμου Καλλικράτη», πρόσθεσε.



Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε την ανάγκη σχεδιασμού του συνόλου των συγκοινωνιών στο νομό Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει συνέργεια και διαλειτουργικότητα.

«Δυστυχώς, λειτουργούμε βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως έγινε με τον ΟΑΣΘ που κρατικοποιήθηκε χωρίς καμιά μελέτη βιωσιμότητας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, με την επιδείνωση των συνθηκών εξυπηρέτησης των πολιτών, με την εισιτηριοδιαφυγή κ.ά. Τα προβλήματα πάντως στον Οργανισμό δεν αφορούν μόνο στο παρόν καθεστώς, αλλά και στο προηγούμενο. Κάθε δήμος οφείλει να αποκτήσει ένα πολύ συγκεκριμένο ΣΒΑΚ, με αποφάσεις που στηρίζουν πολίτες και φορείς. Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης έχει στο στάδιο της ολοκλήρωσης (τους επόμενους μήνες) του δικού του ΣΒΑΚ, ενός σχεδίου μέχρι το 2025. Είναι αλήθεια ότι σήμερα επικρατεί συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή αταξία στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να μπει τάξη, με τη συνεργασία όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.



Τροχαία

Η υποδιευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργοπούλου αναφέρθηκε κυρίως στους παράγοντες πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων, προτάσσοντας ως κύριους τρεις: Όχημα, οδός, οδηγός. «Ο οδηγός ευθύνεται για το 90% των τροχαίων ατυχημάτων. Δεν υπάρχει τροχαίο χωρίς την παραβίαση ενός άρθρου του ΚΟΚ. Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα (82%) γίνονται σε ακτίνα μόλις 60 χλμ. από το σπίτι μας και με μικρή ταχύτητα. Το οικονομικό κόστος τροχαίων 12 δισ. ευρώ το χρόνο, αλλά είναι μηδαμινό μπροστά στο άλλο κόστος που προκαλούν στις ζωές μας τα τροχαία», τόνισε.

Τα άτομα με αναπηρίες

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Αλέξανδρος Μουρούζης, είπε ότι τo 15% του γενικού πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρίες. «Η αναπηρία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Να δοθεί έμφαση στα ζητήματα αυτονομίας και ασφάλειας», σημείωσε ο κ. Μουρούζης.

Ο ίδιος ζήτησε «οι πολιτικές για την αστική κινητικότητα, τις μεταφορές, να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση της αναπηρίας και να αναπτύσσονται γύρω από δύο βασικούς άξονες:

-Την πρόληψη συνθηκών που δημιουργούν αναπηρία.

-Τη λήψη μέτρων για την αυτονομία, την προσβασιμότητα, την ισότιμη εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία ως χρηστών του αστικού ιστού και των συστημάτων μεταφορών».

Τα... ευτράπελα

Η δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, επισήμανε ότι λείπει ο κεντρικός σχεδιασμός για την κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε σε χτυπητά παραδείγματα αποσπασματικών παρεμβάσεων στη Θεσσαλονίκη:

-Έχουμε bike sharing σύστημα, αλλά δεν έχουμε ποδηλατοδρόμους.

-Θα έχουμε μετρό, καθώς το 2020 είναι κοντά, αλλά σταθμούς park & ride δεν έχουμε κι έτσι δεν ξέρουμε που θα παρκάρουν τα ΙΧ τους όσοι θέλουν να πάρουν το μετρό.

-Έχουμε στρατηγική electromobility, αλλά όχι υποδομές σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ή προγιαγραφές – σχεδιασμό χωροθέτησής τους.

-Έχουμε ΣΒΑΚ για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από το ΣΑΣΘ, αλλά όχι ΣΒΑΚ για κάθε δήμο. Τώρα υλοποιούνται τα ΣΒΑΚ των δήμων...

Η κ. Αϋφαντοπούλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας και στην ανάγκη αυτά τα συστήματα να συνεργαστούν μεταξύ τους στη Θεσσαλονίκη, στα συνεργατικά συστήματα ευφυών μεταφορών και στην αξία ενός κέντρου διαχείρισης της κινητικότητας.

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την κ. Αϋφαντοπούλου, πρέπει να αποκτήσει επιπλέον:

1.Ενοποιημένο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας και πληροφόρησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αυτό θα περιλαμβάνει: ενιαία στρατηγική διαχείρισης σηματοδοτών σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Επίσης, προσαρμοστικότητα σηματοδότησης σε ειδικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα την περίοδο της ΔΕΘ. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται ενημέρωση των οδηγών για τις συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, αλλά και καθοδήγησή τους, όπως και υποστήριξη λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και την παρακολούθηση των επιπτώσεων.

2.Παρατηρητήριο Βιώσιμης Κινητικότητας.

3.Σχέδιο και υποδομές διαχείρισης αστικών εμπορευματικών μεταφορών στο πολεοδομικό συγκρότημα και την Περιφέρεια.

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Θεσσαλονίκη, η κ. Μπέσα έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την κατανομή της χρηματοδότησης για τον ειδικό στόχο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που αναλύεται σε τρία πεδία παρεμβάσεων:

1.Δράσεις για πολυτροπικές αστικές μεταφορές και προώθησή τους (εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 2.565.000 ευρώ).

2.Ανάπτυξη συστήματος ποδηλατοδρόμων (εκτιμώμενος προϋπολογισμός : 1.000.000 ευρώ).

3.Ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων διαχείρισης κινητικότητας (εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 2.850.000 ευρώ).

Επίσης, αυτές οι παρεμβάσεις συνδυάζονται με τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος, οι οποίες είναι:

1.Αποκατάσταση - αξιοποίηση αποδεσμευμένων (από οχλούσες χρήσεις) χώρων, για ενίσχυση αστικού πρασίνου και προώθηση δημιουργίας ελεύθερων χώρων (εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 12.300.000 ευρώ).

2.Δημιουργία - αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου επιπέδου Πολεοδομικής ενότητας ή/ και Πράσινων διαδρόμων (εκτιμώμενος προϋπολογισμός : 8.000.000 ευρώ).

3.Αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου (εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 4.000.000 ευρώ).

4.Ενίσχυση οικολογικής συνείδησης κατοίκων και προώθηση περιβαλλοντικού εθελοντισμού (εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 500.000 ευρώ).

Επιπλέον προβλέπεται από τον ειδικό στόχο «Ενδυνάμωση της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών» να ενισχυθεί η παρακολούθηση μέσω των παρατηρητηρίων των αστικών προκλήσεων (πεδίο παρέμβασης - 4.2.2 Ενίσχυση δικτύων παρακολούθησης και παρατηρητηρίων αστικών προκλήσεων (εκτιμώμενος προϋπολογισμός 1.000.000 ευρώ).

Ο δρ. Γεώργιος Γεωργιάδης του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα πόλεων του εξωτερικού (κυρίως), που πρωτοπορούν στις δράσεις για την αστική κινητικότητα.

Ο πολεοδόμος – χωροτάκτης μηχανικός και συγκοινωνιολόγος της «LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

«Από το 2002 που θεσπίστηκε, η απήχηση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ολοένα αυξάνει τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Το 2017 σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής: 2.526 πόλεις από 50 χώρες συμμετείχαν στην εκστρατεία. 87 πόλεις από Ελλάδα. Πάνω από 1.352 πόλεις οργάνωσαν «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», ενώ 7.993 μόνιμα μέτρα αστικής κινητικότητας υλοποιήθηκαν σε 1.295 πόλεις. Τα μέτρα αφορούσαν κυρίως υποδομές για ποδήλατα, πεζοδρομήσεις και εκστρατείες προώθησης περιβαλλοντικών τρόπων μετακίνησης», είπε ο κ. Καρκαβίτσας.