Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 4.000 τόνοι μπάζων απειλούν κατοικημένες περιοχές

Επιχείρηση καθαρισμού της Περιφέρειας για να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς από τα «κόκκινα» σημεία που υπέδειξε η Πυροσβεστική.

Μεγάλη επέμβαση απορρύπανσης ετοιμάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία δήμων της Θεσσαλονίκης, που έχει υποδείξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης απομάκρυνσης 4.000 τόνων ογκωδών αντικειμένων, μπάζων και απορριμμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε περιοχές μάλιστα που εφάπτονται με κατοικίες.

Τα σημεία των αυτοσχέδιων μπαζότοπων έδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Τα «κόκκινα» σημεία

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι πλέον επικίνδυνες αυτοσχέδιες χωματερές είναι δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, αλλά ακόμη και σε σχολικά συγκροτήματα. Οι δήμοι με το μεγαλύτερο πρόβλημα σε συγκέντρωση μπάζων και ογκωδών αντικειμένων είναι:

-Δέλτα

-Κορδελιού – Ευόσμου

-Ωραιοκάστρου

Προσπάθειες για να περιορίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα κατέβαλαν οι δήμοι Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου), Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η κ. Πατουλίδου είπε ότι η ενημέρωση έγινε στις αρχές του Ιουλίου από την Πυροσβεστική, η οποία εντόπισε ογκώδη αντικείμενα, απορρίμματα και επικίνδυνα υλικά για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία δήμων. Αυτά, όπως τόνισε η κ. Πατουλίδου, είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία κι έτσι ξεκίνησε συνεργασία με τους δήμους, ώστε να τα απομακρύνουν. Σχετική σύσκεψη με τους αντιδημάρχους καθαριότητας για την εξεύρεση χώρων προσωρινής αποθήκευσης και ακολούθως διαχείρισης από αδειοδοτημένες εταιρίες είχε κάνει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

«Κάποιοι από τους δήμους απάντησαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα απομάκρυνσης των απορριμμάτων. Μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της εγγύητητας με το Σέιχ Σου απομάκρυνε κάποια επικίνδυνα υλικά ενώ κάποιοι άλλοι δήμοι απάντησαν ότι θα προχωρήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων», είπε η κ. Πατουλίδου. Ήδη οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού έχουν επίσης προχωρήσει σε εξεύρεση χώρων προσωρινής απόθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης από την ποσότητα των 30.000 τόνων στην οποία υπολογίζονται τα απόβλητα αυτά στη Θεσσαλονίκη, θα απομακρυνθούν άμεσα οι 4.000 τόνοι απορριμμάτων που είναι τα πιο επικίνδυνα για την εκδήλωση «αστικής χορτολιβαδικής και δασικής πυρκαγιάς».

Η κ. Πατουλίδου διευκρίνισε πως η Περιφέρεια δεν έχει πρόθεση να υποκαταστήσει τους δήμους, όμως πρέπει να καθαρίσουν άμεσα τα πιο επικίνδυνα σημεία, διότι αφενός οι θερμοκρασίες είναι ακόμη υψηλές, αφετέρου η αντιπυρική περίοδος βάσει νόμου ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, εξήγησε ότι αν ξεσπάσει πυρκαγιά στα σημεία που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και καούν σπίτια και περιουσίες, το θέμα δεν αφορά πλέον μόνο στην ευθύνη των δήμων να κάνουν τους καθαρισμούς, αλλά και στο ρόλο της Πολιτικής Προστασίας. «Οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε τη ζωή και την περιοχής των πολιτών τα σπίτια των οποίων εφάπτονται στα 'κόκκινα' σημεία», είπε ο κ. Στεργιάδης.

Επιφυλάξεις εξέφρασε πάντως η αντιπολίτευση. Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι δεν τεκμηριώνεται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας για την σχετική ευθύνη και καταλόγισε ευθύνες στους δήμους, που δεν φροντίζουν αυτή την αρμοδιότητά τους, ενώ σημείωσε ότι οι καθαρισμοί έπρεπε να γίνουν νωρίτερα.

Το ίδιο επισήμανε και ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Μούρνος, λέγοντας ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και έπρεπε τη θερινή περίοδο να έχει γίνει η επέμβαση.