Skip to main content

ΟΑΣΘ: Καταβάλλεται ο μισθός, απομακρύνονται οι κινητοποιήσεις

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων - Σήμερα πρόκειται να κατατεθούν στον Οργανισμό από το υπουργείο Μεταφορών περί τα 6,3 εκατ. ευρώ.

του Δημήτρη Παπανίκου

Το αργότερο ως, αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόκειται να μπουν στους λογαριασμούς των 2.300 εργαζομένων στον ΟΑΣΘ τα χρήματα τα οποία αντιστοιχούν στον μισθό του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σήμερα, Πέμπτη, πρόκειται να κατατεθούν στον Οργανισμό από το υπουργείο Μεταφορών περί τα 6,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2.247.000 αφορούν το υπόλοιπο της κρατικής επιχορήγησης του Ιουνίου και τα υπόλοιπα 4.047.000 αφορούν την επιχορήγηση του Ιουλίου. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή ο ΟΑΣΘ έλαβε αργά χθες το μεσημέρι τη διαβεβαίωση ότι σήμερα τα χρήματα αυτά θα κατατεθούν στον λογαριασμό του ώστε στη συνέχεια να γίνει η μεταφορά της μισθοδοσίας στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

Τα χρήματα από τον ΦΠΑ

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή έως σήμερα ή το αργότερο αύριο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών στην οποία θα προβλέπεται η καταβολή στον ΟΑΣΘ άλλων περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το ποσόν το οποίο αφορά στα οφειλόμενα στον Οργανισμό από τη διαφορά του ΦΠΑ (ο ΟΑΣΘ εισέπραττε με 15% και απέδιδε με 24%) για τα έτη 2015 και 2016. Στο ποσό αυτό κατέληξαν όλες οι πλευρές, μέσω τριμερούς επιτροπής η οποία συνήλθε το προηγούμενο διάστημα. Με την είσπραξη και αυτού του ποσού ο ΟΑΣΘ αναμένεται να πάρει βαθιά οικονομική ανάσα.

Πάει πίσω το νομοσχέδιο

Στο μεταξύ μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης το οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή ως μεθαύριο 30 Ιουνίου. Αιτιολογώντας την καθυστέρηση αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στη Voria.gr ότι «όλος ο σχεδιασμός πήγε λίγο πιο πίσω εξ αιτίας του σεισμού στη Λέσβο. Όλα τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών καθώς και ο ίδιος ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, επικέντρωσαν εκεί τις προσπάθειές τους οπότε όλα τα υπόλοιπα πήγαν προς τα πίσω».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου εκκρεμεί συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη και τον πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων Δημήτρη Τσερμενίδη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί και το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, θα κριθεί εάν θα περιληφθεί σε αυτό το ενδεχόμενο άμεσης εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ ή εάν θα υπάρξει συμφωνία για μια νέα βραχυχρόνια σύμβαση, ως το τέλος του 2019.