Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι μέσα στην τουριστική περίοδο

Κλειστοί παραμένουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλοι λειτουργούν μέχρι τις 15.00. Βασική αιτία η έλλειψη φυλάκων.

Την ώρα που τοπικοί άρχοντες και εμπλεκόμενοι φορείς δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τον Οργανισμό Τουρισμού και ο δήμος επιστρατεύει τον... Survivor Ορέστη Τσανγκ για να ενισχύσει τον εισερχόμενο τουρισμό από την Κίνα, από την τουριστική Θεσσαλονίκη, εν μέσω της θερινής περιόδου, λείπουν ακόμα και τα στοιχειώδη που αφορούν την προβολή της μεγάλης πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, αρκετοί από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης θα παραμείνουν κλειστοί καθ’ όλη τη θερινή σεζόν ενώ άλλοι θα λειτουργούν μόνο μέχρι τις 15.00.

Συγκεκριμένα, κλειστοί για τους επισκέπτες θα παραμείνουν ο Πύργος Τριγωνίου, το Ανάκτορο και η Αψιδωτή αίθουσα του Γαλεριανού Συγκροτήματος, τα Λουτρά Παράδεισος, ο αρχαιολογικός χώρος Πλατείας Διοικητηρίου και το Παλαιοχριστιανικό Συγκρότημα της Οδού Γ’ Σεπτεμβρίου ενώ μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Βυζαντινό Λουτρό και τον Μακεδονικό Τάφο του Φοίνικα.

Από τους κεντρικότερους και πιο εύκολα προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, η Ρωμαϊκή Αγορά αλλά και το Μουσείο της ανοίγουν μόνο μέχρι τις 15.00 ενώ τις ίδιες ώρες, πλην Δευτέρας ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό το Επταπύργιο και ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού.

Εξαίρεση αποτελούν η Ροτόντα και η Κρύπτη του Αγ. Δημητρίου που τηρούν το διευρυμένο ωράριο, από τις 08.00 έως τις 20.00, όμως και αυτοί οι χώροι, παρά τη μεγάλη προσέλευση τουριστών, κλείνουν επίσης τις Δευτέρες.

Η βασικότερη αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η έλλειψη φυλάκων, των ατόμων δηλαδή που αναλαμβάνουν τη φύλαξη των χώρων, τη βοήθεια των τουριστών μέσα στα μνημεία αλλά και την έκδοση των εισιτηρίων όπου χρειάζεται.

Παρά την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων μέσω ΑΣΕΠ, τα κενά στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να είναι μεγάλα.  

«Ζητήσαμε 46 άτομα και μας έδωσαν έξι» δήλωσε στη Voria.gr η Άννα Μπακρατσά, προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, Φύλαξης και Ασφάλειας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η ίδια μάλιστα διευκρίνισε ότι από τα άτομα που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ τα περισσότερα θα απασχοληθούν στα μουσεία της πόλης και όχι στους αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με την κ. Μπακρατσά, αυτή τη στιγμή η υπηρεσία διαθέτει 11 μόνιμους υπαλλήλους για τη φύλαξη του Επταπυργίου, της Ροτόντας, της Κρύπτης του Αγ. Δημητρίου, και της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Το έκτακτο προσωπικό που προσλήφθηκε θα αξιοποιηθεί για τη λειτουργία του διευρυμένου ωραρίου αλλά και την κάλυψη των κενών που θα αφήσουν οι μόνιμοι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους αδειών.

Την ίδια ώρα δηλαδή που υπήρξε σπουδή για να ψηφιστεί το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μικρή σημασία δόθηκε στο να διασφαλιστεί ότι ανοιχτοί θα είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης (και της χώρας ευρύτερα).

Από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, κάνει λόγο για ένα πάγιο πρόβλημα, τονίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν είναι ένας τουριστικός προορισμός μόνο καλοκαιρινός, μέλημα είναι οι χώροι αυτοί να είναι ανοιχτοί όλον τον χρόνο. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερος συντονισμός ώστε κάποιοι χώροι να μπορούν να υποδεχτούν τουρίστες. «Το να ανοίξει ο Πύργος Τριγωνίου είναι πάγιο αίτημα» τόνισε.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, είναι κατανοητά τα οικονομικά θέματα που βιώνει η χώρα και στόχος του δήμου είναι να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους χώρους που είναι ανοιχτοί και τα μουσεία.

Πηγή φωτογραφίας: escapegreece.com