Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο: Η οικονομική κρίση ψαλίδισε τις δωρεές όχι όμως και τη στήριξη

Η στήριξη από το υστέρημα εν μέσω κρίσης, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται και τα 20 παιδιά που βρήκαν ανάδοχες οικογένειες τον τελευταίο 1,5 χρόνο

Το 2020, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο, αντιμετώπισε πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της δραματικής μείωσης των εσόδων από δωρεές και επιχορηγήσεις.

Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των υπευθύνων του ιδρύματος για οικονομική ενίσχυση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κλείσουν οι ξενώνες φιλοξενίας των παιδιών βρήκαν ευήκοα ώτα. 

Ένα μεγάλο κύμα αγάπης και αλληλεγγύης από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης έφτασε στο Φίλυρο και έδωσε το φιλί της ζωής στα παιδιά που τόσο έχουν ανάγκη τη ζεστασιά, τη θαλπωρή και ένα οικείο περιβάλλον προκειμένου να επουλώσουν τις τραυματισμένες τους ψυχές.

Ποια όμως είναι η κατάσταση σήμερα στο Παιδικό Χωριό του Φιλύρου, το οποίο ως ένας ζωντανός οργανισμός πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες της πανδημίας και τις συνέπειες της;

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Λουκάς Ίσαρης μιλά στη Voria.gr για το παρόν αλλά και το μέλλον του Χωριού.

«Είναι αλήθεια ότι το 2020 είχαμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, ο κόσμος όμως ανταποκρίθηκε, μας βοήθησε και μάλιστα ήρθαν καινούργιοι φίλοι στο πλευρό μας και έτσι καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο», αναφέρει ο κ. Ίσαρης. 

Ωστόσο, τα δύο χρόνια της πανδημίας και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Παιδικό Χωριό. 

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν αντανάκλαση και στις δωρεές προς το Παιδικό Χωριό.

Στήριξη από το υστέρημα

«Με την πανδημία αλλά και τώρα με την ενεργειακή κρίση, ο κόσμος ζορίζεται πολύ και άρα η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει σε εμάς είναι σε μικρότερο βαθμό», επισημαίνει και συνεχίζει λέγοντας: «Υπάρχει σημαντική μείωση στις δωρεές γιατί ο κόσμος δυσκολεύεται να βοηθήσει ακόμη και στα τρόφιμα, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκανε. Δεν έχει επηρεαστεί το ενδιαφέρον και η προσπάθεια αλλά επηρεάστηκε το πόσο μπορεί να βοηθήσει».

Ο κ. Ίσαρης σημειώνει ότι ο κόσμος παρά τις δυσκολίες «ακόμη και από το υστέρημα του θα δώσει. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να βοηθά. Μας ξέρει, μας έχει εμπιστοσύνη, είμαι αισιόδοξος».

Παρά όμως την αισιοδοξία ο κ. Ίσαρης δεν παραβλέπει πως ο χειμώνας και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά. «Σίγουρα είμαστε προβληματισμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν. Για φέτος έχουμε να βγάλουμε το χειμώνα και να καλύψουμε το ενεργειακό κόστος, έχουμε και πέλλετ και πετρέλαιο που προήλθαν από δωρεές. Ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι ο καιρός καλός και κάνουμε μεγάλη οικονομία στη θέρμανση», αναφέρει.

Στους χώρους του Παιδικού Χωριού αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 52 παιδιά ηλικιών από 5 μέχρι και 21 τα οποία διαμένουν σε έξι σπίτια. 

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και κατά τη διάρκεια του τελευταίου 1,5 χρόνου και έτσι 20 παιδιά έχουν βρει ανάδοχες οικογένειες. «Είναι μια πολύ σημαντική και ευεργετική εξέλιξη για το μέλλον όλων των παιδιών μας. Είμαστε ένα σωματείο που έμπρακτα στηρίζει την ανάδοχη και την υιοθεσία και μακάρι να έρθει η στιγμή που όλα τα παιδιά θα βρουν μια οικογένεια, να αποκατασταθεί η γονεϊκότητά τους», αναφέρει.

Στον αντίποδα, 20 άλλα παιδιά ήρθαν στο Χωριό έχοντας ανάγκη από φιλοξενία. «Αυτό είναι το στενάχωρο, ήρθαν 20 περίπου παιδιά μετά από εισαγγελική εντολή. Αυτό δείχνει κάτι για την κοινωνία μας, ότι υπάρχει παραμέληση και κακοποίηση παιδιών», προσθέτει.

Το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο διαθέτει όλο εκείνο το προσωπικό που χρειάζεται για να βρίσκεται δίπλα στα παιδιά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για κάθε παιδί αντιστοιχεί 1,5 άτομο επιστημονικό προσωπικό. «Έχουμε μια πολυάριθμη και πολυσύνθετη επιστημονική ομάδα και αυτό μας βοηθά να επουλώνουμε τα τραύματα των παιδιών μέχρι να αποκατασταθεί η γονεϊκότητά τους», αναφέρει ο κ. Ίσαρης.

Τις ημέρες των γιορτών οι υπεύθυνοι του Χωριού πραγματοποιούν σειρά από δράσεις έτσι ώστε να παιδιά να νιώθουν οικεία και όμορφα, ενώ έχει προγραμματιστεί και μια εκδρομή στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα.