Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Μαθητής φτιάχνει συσκευή κατ' οίκον μέτρησης της σκολίωσης

Η συσκευή του μαθητή της Α' Λυκείου, που φέρει την ονομασία κηδεmanager version2, σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά σε ασθενείς.

Την κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας επιτρέπει μια συσκευή που δημιούργησε ο μαθητής της Α' Λυκείου του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκατζώνης.

Η συσκευή, που φέρει την ονομασία κηδεmanager version2, σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά σε ασθενείς και εφόσον τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή υπάρχει η σκέψη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Αφορμή για τη δημιουργία της αποτέλεσε η σκολίωση του ίδιου του Κωνσταντίνου Γκατζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κηδεmanager version2, το οποίο θα παρουσιάσει στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ΝΟΗΣΙΣ), από 25-28 Απριλίου.

«Το κηδεmanager v2 είναι μία συσκευή που επιτρέπει την κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης ενός ατόμου χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας. Η συσκευή λειτουργεί ως εξής: αφού ο ένας γιατρός ανιχνεύσει την ύπαρξη σκολίωσης υποδεικνύει τους σπονδύλους πάνω στους οποίους πρέπει να τοποθετηθεί η συσκευή και ένα άλλο άτομο τοποθετεί τα τρία μέρη της συσκευής πάνω τους. Μία σκολίωση έχει δύο τιμές, οι οποίες πρέπει να μετρηθούν. Την κλίση (την καμπύλη που σχηματίζουν οι σπόνδυλοι) και τη στρέψη (τη στροφή που σχηματίζει ο πιο απομακρυσμένος σπόνδυλος από την ευθεία της σπονδυλικής στήλης γύρω από τον άξονά του). Η συσκευή χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες για να υπολογίσει τη στρέψη και την κλίση της σκολίωσης. Αποτελείται από τρία μέρη. Ένα όπου βρίσκεται ο επεξεργαστής, ένα που περιέχει τον αισθητήρα που μετράει τη στρέψη και ένα που στηρίζει τον σωλήνα που περιέχει τον αισθητήρα κλίσης. Αυτοί είναι συνδεδεμένοι σε έναν μικροεπεξεργαστή, ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού διαβάζει τις τιμές τους και αφού τις μετατρέψει σε μοίρες τις καταγράφει σε ένα αρχείο κειμένου, που αποθηκεύεται σε μια micro sd κάρτα, που ο χρήστης τοποθετεί στην συσκευή. Η συσκευή δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει μια συνεχή παρακολούθηση» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γκατζώνης.