Skip to main content

Ο ρόλος της Αλβανίας στις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων

Ο ρόλος του αλβανικού μπλοκ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και η διάψευση της ανάμειξης των ΗΠΑ στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν

Ο Αλβανός καθηγητής  Διεθνούς Δικαίου, Τόνι Ντεσκόφσκι και ο ομοεθνής του, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Βέτον Λάτιφι, είναι πιθανό να αποτελέσουν μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

Η συμμετοχή του αλβανικού μπλοκ στην ουσία σημαίνει ότι εκπληρώνεται ακόμη ένα σημείο από την πλατφόρμα των Τιράνων, στην οποία οι υπογράφοντες επέμεναν ότι οι Αλβανοί πολιτικοί πρέπει να βρίσκονται στο πλάι των Σλάβων των Σκοπίων σε όλη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Κάτι άλλαξε με την επίσκεψη του Ερντογάν. Ο Αμανατίδης είχε μαζί του διερμηνέα του ελληνικού ΥΠΕΞ. Στην επίσκεψη του Τσαβούσογλου, διερμηνέας ήταν από την τουρκική Πρεσβεία [ούτε αυτά τα απλά, μπορούμε].

Τις συνεννοήσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού, για τα διαδικαστικά της επίσκεψης Ερντογάν, διεξήγε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του, Βαγγέλης Καλπαδάκης. Εξακολουθεί να παραμένει ερωτηματικό ότι επελέγη γι’ αυτήν την θέση, παρά τον δεσμό του με Τουρκάλα διπλωματικό, που βρίσκεται στην τουρκική Πρεσβεία Αθηνών. Για να μη την αποσύρουν οι Τούρκοι, προφανώς και δεν τους ενοχλεί καθόλου το ειδύλλιο.

Γράφηκε, ότι ήταν επιλογή-στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόσκληση στον Ερντογάν και ότι όσα ακούστηκαν για ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον και για συμφωνία που αναγκάστηκε να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο κάποιες εβδομάδες νωρίτερα δεν επιβεβαιώνονται. Δηλαδή το βάρος της αποτυχίας, το φέρει αποκλειστικά η ελληνική πλευρά.

Βέβαια, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι «η διεθνής κοινότητα άκουσε τις θέσεις των δύο πλευρών και αναφορικά με την τουρκική απαίτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, διαμορφώνοντας ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα».

Αυτό είναι σωστό. Σωστό είναι όμως και το ότι η διεθνής κοινότητα άκουσε τον Ερντογάν να μας κατηγορεί, μέσα στο σπίτι μας, για χίλιες δυο καταστάσεις. Αυτό, από μόνο του έδειξε ότι δεν υπάρχει μόνον για την υφαλοκρηπίδα διαφορά, αλλά σε πολλά άλλα θέματα. Για τα οποία είπαμε ότι θα συζητήσουμε, άρα αναγνωρίζουμε κι εμείς την ύπαρξή τους. Αυτό είναι επιτυχία;

Ο Ερντογάν έδειξε ότι είναι ασθενής. Ίσως και σοβαρά. Εύχομαι ο Αλλάχ να του δίνει χρόνια, μήπως και προλάβουμε να εκμεταλλευθούμε την παρανοϊκή πολιτική του. Επειδή, έτσι και αναλάβει την εξουσία στην Άγκυρα κάποιος λογικός, κι επαναφέρει τις σχέσεις με την Δύση στη ομαλότητα, θάμαστε πάλι οι φτωχοί συγγενείς.

Να συνοδεύουν την αυστραλιανή εμπροσθοφυλακή μια στρατιά από ιερόδουλες, θέλει μια στρατιωτικός της μακρινής χώρας που "ερεύνησε" τις αγχολυτικές επιδράσεις του πληρωμένου έρωτα και καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να υιοθετήσουν στρατηγική για την αποφόρτιση των κληρωτών.

Την πρόταση την ειρωνεύτηκαν τα ΜΜΕ. Όμως, την τακτική αυτή την εφάρμοσε πρώτος ο Μ. Αλέξανδρος για να μη κακοποιούνται οι γυναίκες της Ασίας. Και η τακτική επέτυχε, την ακολούθησαν δε όλοι οι στρατοί που εξεστράτευαν. Μάλιστα οι Ναζί, είχαν ειδικό μαιευτήριο στην Γερμανία, όπου γεννούσαν όσες συνελάμβαναν, και επέστρεφαν πάλι στο μέτωπο.