Skip to main content

Νέο κανόνι στην αγορά - Αίτηση πτώχευσης από την εταιρεία MONDIAL POL

H ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας έκανε παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων, ζητώντας την εξαίρεση των απαιτήσεών τους από μέτρα προστασίας.

Πάνω από 230 εργαζόμενοι της εταιρείας φύλαξης MONDIAL POL κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, καθώς η διοίκηση της εταιρείας προσέφυγε στα δικαστήρια με αίτημα την προληπτική προστασία, προκειμένου να πτωχεύσει το επόμενο διάστημα.

H ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έκανε παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων, ζητώντας την εξαίρεση όλων των απαιτήσεών τους από τα μέτρα προληπτικής προστασίας.

Αναφορικά με τις εξελίξεις η ΟΙΥΕ τόνισε ότι: «Με την αίτηση προληπτικών μέτρων, η εταιρεία θα μπορεί να προβεί σε παύση πληρωμών και να κλείσει ανενόχλητη, αφήνοντας απλήρωτες τις οφειλές της σε Δημόσιο, Εφορία, ΙΚΑ και εργαζομένους, Ήδη στους εργαζόμενους,  δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα 6 μηνών, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να χαθούν οι αποζημιώσεις τους.

Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων «ζει και βασιλεύει» στην ίδια διεύθυνση η εταιρεία MONDIAL PROTECTAS, η οποία σχετίζεται με τη Mondial Pol, και η  οποία είχε αρχικώς σύμβαση με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο στη συνέχεια συμβλήθηκε με την MONDIAL PROTECTAS!

Οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί. Οι εταιρείες τους πτωχεύουν αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, και οι ίδιοι δεν πτωχεύουν ποτέ. Αντίθετα, συνεχίζουν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτoι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, μέχρι να συσσωρεύσουν νέα κέρδη και στη συνέχεια να πετάξουν τους εργαζόμενους στο δρόμο».

Στο χώρο αυτό η ΟΙΥΕ καταγγέλλει ότι μεθοδεύονται πτωχεύσεις, λέγοντας πως: «Ειδικά στο χώρο των εταιρειών security, υπάρχει συστηματική βιομηχανία δόλιων πτωχεύσεων και στη συνέχεια στήσιμο νέων εταιρειών για να καρπώνονται τα συμβόλαιο με τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, χάνουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, δεν βρίσκουν το δίκιο τους πουθενά.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι τεράστιες. Παρακολουθεί την ασυδοσία των εργοδοτών χωρίς να παρεμβαίνει, χωρίς να τιμωρεί,  χωρίς να θέτει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων από τις «δήθεν» πτωχεύσεις.

Κατά τα λοιπά, συζητά με τους «θεσμούς» μειώσεις κατώτατων μισθών, συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο».