Skip to main content

Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

Το μήνυμα που στέλνει η αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση – Πώς σύστησε ο ίδιος τους υποψήφιους

Μια πρώτη ανάγνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας εύκολα πείθει κάποιον ότι είναι ρηξικέλευθο.

Είναι πρωτότυπο, νεανικό, εξόχως τεχνοκρατικό και με έντονο το άρωμα γυναίκας.
Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σηματοδοτούν την απόφασή του να αποφύγει τα ονόματα - κράχτες, τους αναγνωρίσιμους, τους celebrities, τους πανελίστες και όσους έχουν γράψει "χιλιόμετρα" στη μικρή οθόνη.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μας συστήσει τους άξιους, όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος. Αποφάσισε να μη διεκδικήσει μέσω του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου επιφανειακές ψήφους, κάνοντας επιλογές λίγο γνωστές στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Αντιθέτως επιδιώκει τη συνειδητή ψήφο. Επιδιώκει την αξιολόγηση από το εκλογικό σώμα ανθρώπων καταξιωμένων στην κοινωνία από τα επαγγελματικά επιτεύγματά τους, τα κυβερνητικά και τα κοινωνικά. Κάθε υποψήφιος στο Επικρατείας της ΝΔ σηματοδοτεί κάτι σημαντικό, σηματοδοτεί πολιτικές τις οποίες έχει ως σημαίες ο πρόεδρος του κόμματος, σηματοδοτεί τη δική του Ελλάδα ή σωστότερα την Ελλάδα όπως ο ίδιος θέλει να τη δει.

Η αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση με τις λεγόμενες εκλογικές θέσεις να μπορούν να μοιραστούν ισόποσα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες βουλευτές δείχνει ότι η ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας. Και επιπλέον σε μια εποχή που πολλά φαινόμενα με θύματα γυναίκες έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινωνία η στελέχωση που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ηχηρό μήνυμα.

Οι σταρ λείπουν από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Η πεπατημένη εγκαταλείφθηκε. Η απόφαση αυτή θέλει θάρρος και αυτοπεποίθηση. Γιατί περνάει και τις κομματικές επιλογές και τις εκλογές σε ένα άλλο επίπεδο, πιο λογικό, πιο κοινωνικό, πιο σύγχρονο. Στέλνει το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν αναγνωρίζονται μόνον οι φαινομηρίδες καλλιπάτειρες, αλλά οι κοινωνικά επιτυχημένοι. Ότι η προκοπή και η δημιουργία δεν περνούν ξυστά από την πολιτική.
Νέα ήθη καινοτόμα για μια χώρα που οι κοψοχέρηδες πολλαπλασιάζονταν με ανησυχητικους ρυθμούς.

Να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε. Θα αποδείξουν κι αυτοί την αξία τους στην πολιτική, που είναι άλλο πράγμα. Είναι ένα πείραμα που θεωρητικά μας εισάγει σε μια νέα εποχή μακριά από φτηνές εντυπώσεις και λαϊκισμούς. Να δούμε εάν θα αντέξει στην πράξη και το χρόνο.

Να σημειωθεί μόνο ότι η ίδια λογική διέπει τη συγκρότηση όλων των ψηφοδελτίων της ΝΔ του Μητσοτάκη εν έτει 2023. Κι αυτό σημαίνει πολλά...