Skip to main content

Τηλε-συζητήσεις με τους θεσμούς για το μέρισμα των 800 εκατ. ευρώ

Το μέρισμα συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς προκρίνουν την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος για πληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Σε έναν νέο αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στο τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, θα επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η ατζέντα με τους θεσμούς επικεντρώνεται κυρίως στην πορεία των δημοσιονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση των θεσμών πλέον συγκεντρώνεται στην μείωση των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017.

Ωστόσο, το μεγάλο ανοιχτό μέτωπο είναι το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς προκρίνουν την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος (σ.σ. που υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ) για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο του κουαρτέτου στο τέλος Νοεμβρίου. Αυτό όμως είναι το αισιόδοξο σενάριο. Γιατί υπάρχει και το απαισιόδοξο, που υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εξελιχθεί σε θρίλερ, με άγνωστη έκβαση, προς το παρόν.