Skip to main content

Την επιβεβαίωση «B-/Β» της Ελλάδας επιβεβαιώνει ο S&P

Ο οίκος αξιολόγησης παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προγράμματος στήριξης, έστω και με καθυστερήσεις.

Μετρημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης S&P διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας στο «B-/Β», την υψηλότερη βαθμίδα έναντι των υπόλοιπων οίκων, με σταθερή την προοπτική (outlook).

Η καλή πορεία εφαρμογής του μνημονίου αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελούν προαπαιτούμενα για αναβάθμιση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ενώ παράλληλα «βλέπει» στροφή στην ανάπτυξη από το 2017 με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% το 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του τρίτου προγράμματος οικονομικής στήριξης, έστω και με καθυστερήσεις.

Οι αναλυτές του S&P προβλέπουν ότι στο τέλος του έτους το χρέος της χώρας θα ανέλθει στο 179% του ΑΕΠ.

Εκτιμούν επίσης ότι η σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη, η δημοσιονομική προσαρμογή και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περίπου στο 2% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πιθανότατα θα «κατεβάσουν» το χρέος στο 173% του ΑΕΠ ως το 2018, την τελευταία χρονιά εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης.