Skip to main content

Η καινοτομία που θα φέρει νέους πελάτες για τα μύδια του Θερμαϊκού

Παρουσίαση του καινοτόμου προϊόντος που ανοίγει την τουριστική αγορά της νοτίου Ελλάδας στους βορειοελλαδίτες μυδοκαλλιεργητές.

Το ελληνικό μύδι διεκδικεί καλύτερο μέλλον στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά, με τη νέα καινοτόμο μέθοδο που εγγυάται ότι το αποφλοιωμένο ολόκληρο μύδι θα μπορεί να μείνει αναλλοίωτο, κατάλληλο για κατανάλωση για περίοδο ως και 32 ημερών, αντί για τις μόλις πέντε ημέρες που σήμερα αντέχει, νωπό, για κατανάλωση.

Σε μία γευσιγνωστική εκδήλωση που έγινε σήμερα στο ξενοδοχείο Capsis παρουσιάστηκαν καινοτόμος μέθοδος και προϊόν, καθώς με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Ελλάδα συμμετέχει στο κοινοτικό Success για τον αλιευτικό τομέα. Στο ελληνικό πρόγραμμα τρεις είναι οι εταίροι, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, η επιχείρηση «Σπυρίδων Τσιάρας» και ο Σύλλογος Μυδοκαλλιεργητών Χαλάστρας που εκπροσωπεί 32 επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αποφλοιωμένο μύδι.

«Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώξαμε και πετύχαμε, διατηρώντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των νωπών μυδιών και βελτιώνοντας την εμφάνιση του προϊόντος, να δώσουμε λύση στο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι η μικρή διάρκεια ζωής του νωπού προϊόντος και η αδυναμία, για το λόγο αυτό, τροφοδοσίας της αγοράς HORECA, κυρίως των νησιών», τόνισε ο κ. Δ. Πετρίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Η μέθοδος αξιοποιεί δυο φυσικά υλικά για την επιμήκυνση της ζωής του αποφλοιωμένου μυδιού, αλάτι και ξύδι. Τα πειράματα διήρκεσαν εννέα μήνες, ώστε να διατηρηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε εμφάνιση και γεύση. Έτσι, από τις 5 ημέρες ζωής του νωπού μυδιού, η διάρκεια ζωής του επιμηκύνεται στην άλμη στις 17 και 27 ημέρες, ανάλογα με την αλατότητα (4% και 10% αντίστοιχα). Όταν χρησιμοποιείται λευκό ξύδι, η διάρκεια ζωής αυξάνεται στις 32 ημέρες (10% ή 15%).

«Αυτό που θέλουμε είναι να παντρέψουμε την μεγάλη παραγωγή μυδιού με την αυξημένη ζήτηση, κάτι που συμβαίνει το καλοκαίρι. Με την περιορισμένη διάρκεια ζωής των 5 ημερών, είναι πολύ δύσκολο οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στη πολύ μεγάλη ζήτηση, που εκδηλώνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, στα νησιά. Το αποτέλεσμα είναι, στα νησιά, να καταναλώνουν εισαγόμενο κατεψυγμένο προϊόν, από τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ ο παραγωγός, που ήδη πουλάει φθηνά, προς 0,40 ευρώ/κιλό, χάνει εισόδημα», τόνισε ο συνεργάτης της Ομάδας κ. Αβδελάς Λαμπράκης.

Η επιμήκυνση της ζωής του μυδιού είναι εξαιρετικά σημαντική για τον παραγωγό και μάλιστα για τον βορειοελλαδίτη αφού απο την ελληνική ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τις 16.000-20.000 tn, το 70% παράγεται στο Θερμαϊκό, τόνισε ο κ. Τσιάρας, του οποίου η μονάδα βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης του HACCP για να προχωρήσει η εμπορική διάθεση του νέου προϊόντος.

Σήμερα υπολογίζεται ότι στα νησιά, κατά την τουριστική περίοδο, καταναλώνονται ως και άνω των 5.000 τόνων κατεψυγμένα μύδια εισαγωγής, δηλαδή όση περίπου είναι η ετήσια εσωτερική κατανάλωση.

Η Ελλάδα εξάγει μύδια κυρίως στην Ιταλία και κατά δεύτερο λόγο στη Γαλλία. Οι εξαγωγές ελληνικού μυδιού όπως και η εσωτερική κατανάλωση θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν προηγουμένως εντοπιστούν οι περιοχές που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της μυδοκαλλιέργειας, θαλάσσιες περιοχές κοντά σε εκβολές ποταμών.

Όπως είπε η καθηγήτρια Σ. Γαληνού - Μητσούδη, το ΑΤΕΙΘ, μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έχει υποβάλει πρόταση για ερευνητική δράση ώστε μέσω δορυφόρου να εξευρεθούν οι περιοχές που είναι κατάλληλες για μυδοκαλλιέργεια, περιοχές πιθανώς κοντά στις εκβολές των ποταμών Έβρου, Στρυμώνα, Νέστου, Σπερχειού, στη περιοχή του Μεσολογγίου, κοντά στις εκβολές του Καλαμά.

Να σημειωθεί ότι στη γευστική δοκιμή των μυδιών, οι 12 συνταγές που παρουσιάστηκαν ήταν προτάσεις του σεφ Γιώργου Μακρή. Γευσιγνωσία μυδιών με πρώτη ύλη τα μύδια σε άλμη και λευκό ξύδι, έχει πραγματοποιηθεί και στην Κρήτη.