Skip to main content

Το ΕΒΕΘ προωθεί τη συνεργασία στη Μεσόγειο για τη Γαλάζια Ανάπτυξη

Το ΕΒΕΘ συμμετέχει στο έργο 4helix+ που αποσκοπεί να καθοδηγήσει και χρηματοδοτήσει τη διασυνοριακή καινοτομία του τομέα της «Γαλάζιας Ανάπτυξης».

Η διερεύνηση συνεργασιών μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρηματιών της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» και παρόχων σχετικής τεχνογνωσίας απασχόλησε μεταξύ άλλων την 2η συνάντηση των μελών της Επιτροπής Καθοδήγησης του έργου 4helix+, στο οποίο συμμετέχει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μαζί με τέσσερα ακόμη Επιμελητήρια και πέντε αναπτυξιακούς/ακαδημαϊκούς φορείς της Μεσογείου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Lusofona της Λισαβόνας, έδρα του εταίρου XXI Dinamic Network, στις 3 και 4 Ιουλίου.

Το έργο 4helix+ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg MED και αποσκοπεί να υποκινήσει, καθοδηγήσει και χρηματοδοτήσει (μέσω κουπονιών καινοτομίας) τη διατομεακή και διασυνοριακή καινοτομία του τομέα της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» της περιοχής της Μεσογείου, μέσω της συνεργασίας μεταξύ Μικρομεσαίων/Νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα (αλιευτικές, ιχθυοτροφεία, οστρακοκαλλιέργειες, επεξεργασίας αλιευμάτων, μικρά ναυπηγεία, γαλάζιες βιοτεχνολογίες, παράκτιος/θαλάσσιος τουρισμός κ.λπ.), με Μη θεσμικούς Νέους Φορείς Καινοτομίας (fab labs, co-working spaces, maker spaces, creative hubs, living labs, tech shops, incubators, κλπ.), καθώς και με Πολιτιστικές Δημιουργικές Βιομηχανίες (φορείς έρευνας ανάπτυξης και καινοτομίας και εξειδικευμένες επιχειρήσεις).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν λεπτομερώς θέματα σχετικά με τη διοργάνωση α) των οκτώ εκδηλώσεων ‘’Blue Boot Camps’’ για τη διάγνωση αναγκών, τη δημιουργία νέων ιδεών και τη διερεύνηση συνεργασιών μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρηματιών της γαλάζιας ανάπτυξης και παρόχων τεχνογνωσίας, β) των περιφερειακών εκδηλώσεων για την ενημέρωση των μικρομεσαίων/νεοφυών επιχειρήσεων των περιοχών που εμπλέκονται στο πιλοτικό σχέδιο του έργου (Περιφέρεια Μάρκε – Ιταλία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία – Ελλάδα, Κομητεία Ζαντάρ – Κροατία, Περιφέρειες Ανδαλουσίας και Καταλονίας – Ισπανία, Περιφέρεια Λισαβόνας – Πορτογαλία, Περιφέρεια Νότια Προβηγκία, Άλπεις, Κυανή Ακτή – Γαλλία και περιοχές Δυρράχιο, Αυλώνας, Άγιοι Σαράντα, Σέντζιν – Αλβανία) σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης καινοτόμων σχεδίων μεταφοράς τεχνογνωσίας μέσω των κουπονιών καινοτομίας του 4helix+ και γ) της εκδήλωσης δικτύωσης / μεσολάβησης μεταξύ επιχειρήσεων της γαλάζιας ανάπτυξης και παρόχων τεχνογνωσίας στο Zadar της Κροατίας.

Επιπλέον συζητήθηκαν εκτενώς οι κύριες δράσεις του έργου, τις οποίες θα υποστηρίξουν οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις και συγκεκριμένα η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εγγραφή Παρόχων Τεχνογνωσίας σε διεθνή κατάλογο και η προετοιμασία της Πρόσκλησης προς μικρομεσαίες/νεοφυείς επιχειρήσεις της γαλάζιας ανάπτυξης για τα κουπόνια καινοτομίας. 

Η όλη διαδικασία του μηχανισμού κουπονιών καινοτομίας θα υποστηριχθεί από μια έντονη εκστρατεία προώθησης, η οποία θα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση τον ομάδων στόχων σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει το έργο.

Ειδικότερα, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί αρχικά στο να προσελκυσθούν Πάροχοι Τεχνογνωσίας (Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες και Μη Θεσμικοί Νέοι Φορείς Καινοτομίας) να συμμετάσχουν στο έργο, προκειμένου να προωθήσουν την τεχνογνωσία «δημιουργικής καινοτομίας», που διαθέτουν στις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις της γαλάζιας ανάπτυξης των περιοχών του πιλοτικού σχεδίου του 4helix+.

Στη συνέχεια η εκστρατεία θα στοχεύσει στο να προσελκύσει τις επιχειρήσεις αυτές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να λάβουν ένα κουπόνι καινοτομίας έως 10.000€, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συνεργαστούν με ένα Πάροχο Τεχνογνωσίας της επιλογής τους για την υλοποίηση ενός μικρού σχεδίου καινοτομίας στο εσωτερικό της επιχείρησής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Μελετών & Έρευνας του ΕΒΕΘ (2310. 370.180-1).