Skip to main content

Το «Νόμπελ Μαθηματικών» απονεμήθηκε στον Ρόμπερτ Λάνγκλαντς

Τo βραβείο Abel απονέμεται κάθε χρόνο από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από το ποσό των έξι εκατ. νορβηγικών κορωνών.

Στον 81χρονο Καναδο-Αμερικανό μαθηματικό Ρόμπερτ Λάνγκλαντς, ομότιμο καθηγητή του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, απονεμήθηκε σήμερα το κορυφαίο μαθηματικό βραβείο στον κόσμο «'Αμπελ», γνωστό και ως «Νόμπελ των Μαθηματικών» (δεν υπάρχει κανονικό Νόμπελ για τα Μαθηματικά).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τo βραβείο Abel απονέμεται κάθε χρόνο από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από το ποσό των έξι εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου 777.000 δολαρίων).

Ο Λάνγκλαντς βραβεύεται για το πρωτότυπο έργο του που ξεκίνησε το 1967 και συνέδεσε δύο περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν άσχετες μεταξύ τους, τη θεωρία των αναπαραστάσεων και τη θεωρία των αριθμών.

Η εργασία του έχει γίνει γνωστή διεθνώς ως «πρόγραμμα Λάνγκλαντς» και συχνά αποκαλείται «η μεγάλη ενοποιημένη θεωρία των μαθηματικών». Το γραφείο του Λάνγκλαντς στο Πρίνστον είναι αυτό που κάποτε ανήκε στον 'Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Το βραβείο θα απονεμηθεί από τον νορβηγό βασιλιά Χάραλντ στο Όσλο στις 22 Μαΐου.