Skip to main content

Το πρώτο μεταπτυχιακό για στελέχη της Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη

Αυτοδιοικητικοί κάθονται ξανά στα έδρανα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για ένα στοχευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ΕΕΤΑ.

Επενδύοντας στη γνώση και στην εξειδίκευση, στελέχη της Τοπικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης ξανακάθονται στα έδρανα του Α.Π.Θ. και παρακολουθούν ένα στοχευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», που υλοποιείται κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΕΤΑΑ.

Στελέχη των δήμων όπως και της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και φορέων που εμπλέκονται με την Αυτοδιοίκηση (ΠΕΔ και ΕΕΤΑΑ), συναντιούνται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις αίθουσες του ΑΠΘ θυσιάζοντας αρκετό από το χρόνο τους ώστε να επιμορφωθούν και να γίνουν περισσότερο χρήσιμοι στις υπηρεσίες που βρίσκονται. Ανάμεσά τους, ένας δήμαρχος από την Ανατολική Μακεδονία αλλά και δημοτικοί  και Περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Δυτικής. Είναι σημαντικό ότι το συγκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρακολουθούν στελέχη δήμων από Ηγουμενίτσα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Καστοριά και Κοζάνη όπως επίσης και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, συμμετέχει και δημοτική υπάλληλος από δήμο της Κρήτης, η οποία ταξιδεύει αεροπορικώς από Ηράκλειο για Θεσσαλονίκη κάθε Παρασκευή.

Το εν λόγω μεταπτυχιακό πραγματοποιείται για πρώτη φορά και επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην παροχή γνώσης σε στελέχη της αυτοδιοίκησης που ασχολούνται κυρίως με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης  (ΕΕΤΑΑ), αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή των στελεχών των Δήμων και των Περιφερειών, με τη συμβολή του ΑΠΘ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σχεδίασε και έθεσε προς υλοποίηση το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Η ανταπόκριση ήταν πέραν του αναμενόμενου και μάλιστα για το λόγο αυτό ήδη δημιουργήθηκε και νέος κύκλος σπουδών ενώ αναμένεται η συνέχειά του με νέα πρόσκληση.

Στη Θεσσαλονίκη ήδη είναι σε εξέλιξη δύο τμήματα, όπως και στην Αθήνα, ενώ ένα αντίστοιχο των 20 ατόμων παρακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα στην Κομοτηνή.

Τα μαθήματα γίνονται από έμπειρους καθηγητές και εξειδικευμένους συνεργάτες της ΕΕΤΑΑ και καλύπτουν τις κατευθύνσεις της οικονομικής λειτουργίας, της κοινωνικής πολιτικής και  του προγραμματισμού.