Skip to main content

Το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών για να βρεθούν λεφτά

Ποιες οι κινήσεις που θα κάνει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος προκειμένου να εξασφαλίσει περίπου 4 δισ. ευρώ την ερχόμενη χρονιά.

Λεφτά από τις αγορές, μαζικά, φέτος αλλά και του χρόνου, θα αναζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Ήδη η προσπάθεια ξεκίνησε, ωστόσο το σχέδιο των τραπεζών προβλέπει ότι εκτός από τις εφετινές εκδόσεις ομολόγων, τουλάχιστον δύο νέες απόπειρες εξόδου στις αγορές θα γίνει μέσα στο 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη θα αφορά άντληση ρευστότητας με ενέχυρα, ενώ η δεύτερη, εάν οι συνθήκες είναι καλές, μπορεί να γίνει χωρίς καμία εγγύηση.

Εκτιμάται ότι μέσω αυτών των κινήσεων, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να εξασφαλίσει περί τα 4 δισ. ευρώ την ερχόμενη χρονιά. Πάντως, για να έχει επιτυχία αυτό το εγχείρημα, αναγκαία συνθήκη είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που προϋποθέτει την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι και την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς που θα εγγυάται την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Σε αυτή τη φάση, τα επιτόκια για δανεισμό χωρίς καλύψεις από τις ελληνικές τράπεζες είναι υψηλά, καθώς για να δεχθούν οι επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα στον εγχώριο κλάδο θα ζητούσαν ένα επιτόκιο κοντά στο 5%, περίπου 100 μονάδες βάσης πάνω από την απόδοση του τριετούς κρατικού τίτλου. Το κόστος αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα υπό υλοποίηση πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών, η εκτέλεση των οποίων θα πρέπει να γίνει χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί.