Skip to main content

Το σκληρό άρθρο κατά του Τσίπρα και η... επανάσταση στην Κούβα

Η ανακούφιση Τσίπρα και Παππά για... την επανάσταση την Κούβα, η σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού και τα μηνύματα της Ρωσίας για τα Βαλκάνια.

Βαθιά ανακούφιση από Τσίπρα και Παππά, μετά την δήλωση του Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, που διορίστηκε δημοκρατικά -ως μοναδικός υποψήφιος- διάδοχος του Ραούλ Κάστρο στην ηγεσία της Κούβας, ότι η επανάσταση θα συνεχιστεί. Αλέξης και Νίκος είχαν μια ανησυχία, μήπως μεταστραφεί, και τον δουν σε κανένα συνέδριο του Σόρος στις ΗΠΑ.

Και ακόμη χειρότερα, να βγει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αβάνα, και να πει ότι οι αμερικανοκουβανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Σκέψου ντροπή για έναν αυθεντικό Αριστερό να συμβούν τέτοιες καταστάσεις. Αλλ’ ευτυχώς, όλα καλά. Κάτι μικροαντιρρήσεις που είχαν 53 Κουβανοί του κόμματος, διασκεδάστηκαν και θα ψηφίζουν κι αυτά τα καπιταλιστικά μέτρα που θα λαμβάνει ο Αριστερός ηγέτης.

Κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, μιλώντας στην τηλεόραση είπε: «Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να είναι άξιος σύμμαχος, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών μας».

Μέχρι εδώ, όλα φυσιολογικά και αναμενόμενα. Συνέχισε όμως η Τζάσκα: «Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από τον Νότο (Ελλάδα), (και) τον θρησκευτικό εξτρεμισμό». [Η Αλβανία δηλαδή θέλει εξοπλισμό για να προστατευθεί και από την Ελλάδα. Είδες πόσα μας προσφέρει ο διάλογος του Κοτζιά:]

Ένας Τούρκος της Αριστεράς κατέβασε την τουρκική σημαία από ιστό καταστήματος, και την ποδοπάτησε. Προσέξτε, την συνέχεια. Ο δράστης συνελήφθη, πέρασε από δικαστήριο και προφυλακίστηκε. Ούτε πρόστιμο, ούτε αναστολή της ποινής. Δεύτερον, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος, βράβευσε τους αστυνομικούς για την ταχύτητα με την οποία βρήκαν και συνέλαβαν τον δράστη.

Αλλά, και η εφημερίδα που παρέθεσε την είδηση, έγραψε "Τουρκική Σημαία". Τα αρχικά των λέξεων επιλέγει και τα βάζει με κεφαλαία γράμματα. Πως λέμε Ελλάδα; Καμία σχέση!

Με ανάρτηση στο facebook της Ρωσικής Πρεσβείας αναγγέλλεται η επίσκεψη του πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, στην Αλβανία. Γράφει ο Ρώσος πρέσβης: «Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα περίοδο αποκατάστασης, μετά την πλήρη καταστροφή της θρησκείας, κάθε θρησκευτικού συμβόλου και κάθε θρησκευτικού αισθήματος, ως αποτέλεσμα των πιο σκληρών διωγμών στην εκκλησία στον τόπο αυτόν τον εικοστό αιώνα».

Είναι η δεύτερη επίσκεψη στα Βαλκάνια, σε σύντομο διάστημα, του Ρώσου Πατριάρχη, μετά την Βουλγαρία. Στέλνει μήνυμα η Ρωσία, ότι τα Βαλκάνια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν τα εγκαταλείπει.

Το πιο σκληρό άρθρο που γράφηκε ποτέ για τον Τσίπρα δημοσιεύθηκε στην Frankfurter Allgemeine. Η κυβέρνηση το χαρακτήρισε υβριστικό, αλλά φοβάμαι πως δεν θα βρει σοβαρά επιχειρήματα να το αντικρούσει.

Γράφει για τις επενδύσεις: «Αλλά γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα; Επειδή τους αρέσουν οι δοκιμασίες θάρρους; Ποια επιχείρηση θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν λείπει η ασφάλεια προγραμματισμού και δικαίου, όταν ο κρατικός διοικητικός μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός και επιρρεπής στη δωροδοκία; Όταν οι διαγωνισμοί διαρκούν χρόνια, οικοδομικές δραστηριότητες, από χρόνια προγραμματισμένες, ακυρώνονται και οι όροι αυστηροποιούνται, επειδή κάποιος νύχτα εκφράζει επιφυλάξεις;»