Skip to main content

Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν - Καταγγελίες για νοθεία

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο «σουλτάνος» εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία. Παραποιημένα αποτελέσματα καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας από τον α' γύρο εξασφαλίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με καταμετρημένο το 98% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας, ο «σουλτάνος» λαμβάνει το 52,7% ξεπερνώντας το απαιτούμενο 50%.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 30,7%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,50% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 7,25%.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 50,5% και στην Άγκυρα στο 53%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 53%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 63,5%. Ο Ιντζέ, παράλληλα, έχει προβάδισμα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποσπά το 55,43% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 78,88%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,1%. «Θρίλερ» με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς κερδίζει το 10,2% και φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, που ανήλθε στο 87%.

Ερντογάν: Ο λαός μού έδωσε την εντολή

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή» με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας είπε». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του» σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου».

Παραποιημένα αποτελέσματα καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπουλέντ Τεζτσάν, επέμεινε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι το κρατικό πρακτορείο«Anadolu», η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία.

Ο Μπουλέντ Τεζτσάν είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

«Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί» είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

Με βάση τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων, με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα),

Φώτο: AFP