Skip to main content

Τουρκική κριτική στην Ελλάδα με αφορμή την Αγία Σοφία

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για πιέσεις κατά των μουσουλμάνων της Θράκης και ασκεί κριτική για την έλλειψη τζαμιού στην Αθήνα

Πολύ χαρακτηριστική η σπουδή με την οποία έσπευσε το τουρκικό υπ. Εξωτερικών να απαντήσει στην χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών αναφορικά με την παράτυπη χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση της προσευχής, του εζάν, χθες τα ξημερώματα με τη λήξη της λεγόμενης Νύχτας του Καντίρ, στο τέλος του Ραμαζανίου.

Όμως ενώ τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο εκπρόσωπος της Unesco καταδικάζουν τη χρήση ενός από το 1935 διεθνούς μουσείου και ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξ. δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτή την πτυχή του θέματος.

Επικρίνει την Ελλάδα, που αντί να «διαστρεβλώνει», όπως λέει, το θέμα της ανάγνωσης του Κορανιού και της τέλεσης του εζάν, «θα έπρεπε να συγχαρεί τον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου». Και συνεχίζει, αλλάζοντας θεματική καταδικάζοντας τη στάση της Ελλάδας σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, που «ως γνωστόν», αναφέρει, «συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης στο επίκεντρο της τουρκικής ανακοίνωσης

Το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών αναφερόμενο σε δήθεν παραδείγματα παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας εκ μέρους της Ελλάδας, ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις τους κατά των μουσουλμάνων της Θράκης, καταθέτουν αγωγές κατά των εκλεγμένων μουφτήδων και φέτος, όπως αναφέρει, «απέρριψαν αίτημα των μουσουλμάνων να γίνει η προσευχή κατά τον μήνα του Ραμαζανίου σε ένα από μουσουλμανικά τεμένη της Θεσσαλονίκης».

Επίσης επανέρχεται στην πάγια κριτική της τουρκικής κυβέρνησης για την έλλειψη τζαμιού στην Αθήνα και καταλήγει «η Ελλάδα, είναι εκείνη που δεν καταλαβαίνει τι θα πει διαθρησκειακός διάλογος και την καλούμε να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα σεβόμενη όλες τις θρησκείες». Βέβαια παρά το έντονο και επιθετικό ύφος της ανακοίνωσης, δεν δίδεται καμιά απάντηση στο βασικό ερώτημα, δηλαδή στην χρήση ενός διεθνούς μουσείου ως θρησκευτικού χώρου κατά παράβαση της τουρκικής νομοθεσίας, και αδιαφορώντας για τις αυστηρές προειδοποιήσεις διεθνών παραγόντων.

Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος επικρίνει την στάση της Ελλάδας. «Και πάλι στην ατζέντα της Ελλάδας η Αγία Σοφία» γράφει η Γενί Σαφάκ, «το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να ξεσηκώσει τη διεθνή κοινότητα».

Αριάνα Φερεντίνου, Κων / πολη

Πηγή: Deutsche Welle