Skip to main content

Τουσκ: Με τις ουτοπίες, η ΕΕ πέφτει στα χέρια λαϊκιστών

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέτρεψε τους ηγέτες να αλλάξουν πορεία στην αντιμετώπιση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ιδιαίτερα σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά αυτών που «με ουτοπίες για μια ΕΕ χωρίς κράτη-έθνη, ρίχνουν την Ευρώπη στα χέρια των λαϊκιστών».

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ, ο τέως πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποίησε για τον Ευρωσκεπτικισμό και την «Ευρω-απαισιοδοξία», που κερδίζουν έδαφος έναντι αυτών των οραμάτων.

Εξαιτίας της «εμμονής με την ιδέα της άμεσης και πλήρους ολοκλήρωσης, αποτύχαμε να παρατηρήσουμε ότι οι καθημερινοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν συμμερίζονται τον δικό μας ενθουσιασμό για την Ευρώπη.

» Απογοητευμένοι από τα σπουδαία οράματα του μέλλοντος, ζητούν να αντεπεξέλθουμε με την πραγματικότητα καλύτερα από ό,τι κάναμε έως σήμερα. Ο Ευρωσκεπτικισμός αναδείχθηκε σε μια εναλλακτική σε αυτές τις ψευδαισθήσεις».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εκστρατεία υπέρ και κατά του Brexit, αλλά προειδοποίησε για την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι ο κίνδυνος θα είναι τεράστιος.

Προέτρεψε τους ηγέτες να αλλάξουν πορεία στην αντιμετώπιση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, που καταγράφουν άνοδο στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες:

«Το φάντασμα της διάλυσης στοιχειώνει την Ευρώπη» τόνισε.