Skip to main content

Τραπεζικά stress test: Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ ακόμα και αν υπάρξει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα είναι μικρή και θα καλυφθεί.

Aισιόδοξοι ότι το stress test θα ολοκληρωθεί χωρίς νέες περιπέτειες για τις τράπεζες, εμφανίζονται οι περισσότεροι Ελληνες τραπεζίτες. Τρίτοι αναλυτές, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εκτιμούν ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες ενώ ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις υπάρξει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα είναι μικρή και θα καλυφθεί από την αγορά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως προαναφέρθηκε, εν πολλοίς την άποψη αυτή συμμερίζονται και στελέχη των εγχώριων τραπεζών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη βελτίωση της οικονομίας, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κυρίως το ηπιότερο πλαίσιο μακροοικονομικών παραδοχών της ΕΚΤ, παράμετροι πάνω στις οποίες «τρέχει» το stress test που εξελίσσεται.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που εκφράζεται κυρίως από αναλυτές ξένων οίκων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Bank of America Merrill Lynch, η οποία σε έκθεσή της εμφανίστηκε επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες, υπονοώντας ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες αλλά αν αυτό γίνει τώρα μέσω του stress test ή αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι η πίεση λόγω των stress tests είναι μικρότερη, ωστόσο εκτιμά ότι είναι πιθανό να υπάρξει πολιτική βούληση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Πάντως, με την κεφαλαιακή ενίσχυση οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα στη μείωση των κόκκινων δανείων, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, γεγονός που θα τις επιτρέψει να κινηθούν πολύ πιο δυναμικά στη χορήγηση νέων δανείων.