Skip to main content

Στο δημαρχείο κλιμάκιο της ΕΤΕπ - Γκάζι πατάει ο δήμος για το δάνειο

Κλιμάκιο της ΕΤΕπ επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε επαφές με τη διοίκηση του δήμου, παρουσία και του Παν. Αβραμόπουλου.

Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα επιδιώξει ο δήμος Θεσσαλονίκης να «τρέξει» τις διαδικασίες, προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές και να λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το δάνειο, ύψους 37,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα εξαμελές κλιμάκιο της ΕΤΕπ επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε σειρά επαφών με στελέχη της δημοτικής αρχής. Η επίσκεψη στον κεντρικό δήμο έγινε στο πλαίσιο των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην ευρωπαϊκής τράπεζας σε πρόσωπα τα οποία χειρίζονται το θέμα του δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν και ορισμένες λεπτομέρειες για τους όρους της σύμβασης του δανείου.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, έλαβαν μέρος τα νέα στελέχη της τράπεζας ενώ από την πλευρά του δήμου συμμετείχε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, η αντιδήμαρχος Αστικής Αθεκτικότητας και Αναπτυξιακών προγραμμάτων Λίνα Λιάκου, ο Εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις που αφορούν την καινοτομία και την ανάπτυξη Σιμόν Μπενσασσών, ο σύμβουλος του δήμου για ευρωπαϊκά προγράμματα Χρυσόστομος Καλογήρου, καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος πρόσφατα σε ανακοίνωσή του είχε εμφανιστεί καταρχάς θετικός για το δάνειο, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του για κάποια ζητήματα (δείτε εδώ). Στη συνάντηση παρευρέθη για λίγη ώρα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΤΕπ τόνισαν τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της τράπεζας – σε σύγκριση με άλλες – ενώ επανάλαβαν τα χαμηλά επιτόκια και τους ευνοϊκούς όρους του δανείου. Μάλιστα, ο σύμβουλος επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για Ελλάδα και Κύπρο Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε κατά τις συνομιλίες ότι «η ΕΤΕπ δεν δανείζει χρήματα για εξυγίανση αλλά μόνο για αναπτυξιακά έργα».

Πάντως, από την πλευρά της η δημοτική αρχή θα επιδιώξει να κινήσει τις διαδικασίες με πιο γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης έως τα τέλη του Νοεμβρίου. «Το δάνειο αφορά τη Θεσσαλονίκη, το τώρα και το μέλλον της πόλης. Είναι απόφαση για το εάν θέλουμε ανάπτυξη ή όχι. Θα πρέπει να έχει τη συναίνεση ολων των παρατάξεων καθώς είναι ένα δάνειο αναπτυξιακό», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της σύναψης δανείου, με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης όσο και από την αντιπολίτευση, έχει πάρει πάνω του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα σύναψης του δανείου, το οποίο ο δήμος σχεδιάζει να αξιοποιήσει για αναπτυξιακά έργα.

Στη συνέχεια το θέμα του δανείου αναμένεται να οδηγηθεί για έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και έπειτα στο δημοτικό συμβούλιο,όπου εκεί για να λάβει το πράσινο φως, απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή και η σύμφωνη γνώμη και μερίδας της αντιπολίτευσης.