Skip to main content

Τρία ανοικτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Το βασικό προς συζήτηση θέμα, αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το ζήτημα της δημιουργίας ενός μηχανισμού για την ενιαία είσπραξη από την ΑΑΔΕ.

Συναγερμός έχει χτυπήσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες. Οι... άγριες διαθέσεις με τις οποίες έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα οι επικεφαλής ελεγκτές των θεσμών, ανεβάζουν ξαφνικά πολύ ψηλά τον βαθμό δυσκολίας της τρίτης αξιολόγησης, πριν καλά – καλά ξεκινήσει.

Το βασικό προς συζήτηση θέμα, αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το ζήτημα της δημιουργίας ενός μηχανισμού για την ενιαία είσπραξη από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί δηλαδή όπου εντοπίζεται το βασικό πρόβλημα με την είσπραξη των εσόδων. Ηδη, το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με το το υπουργείο Εργασίας και δύο - τρεις μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, ο ενιαίος μηχανισμός, που είναι συναρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και της ΑΑΔΕ. Το τρίτο θέμα είναι αυτό της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Με τα θέματα ασχολούνται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Αυτοί δηλαδή που αντιμετωπίζουν τους επικεφαλής της τρόικας.