Skip to main content

H αγάπη τριών νεαρών ομογενών για την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα

Τρεις νεαροί Έλληνες του εξωτερικού μιλούν στη Voria.gr για την ανάγκη που νιώθουν να διατηρήσουν στενούς τους δεσμούς με τη μητέρα - πατρίδα.

της Βάσιας Μπάρμπα

Η Μαρία, Ο Παύλος και ο Γιώργος, είναι τρεις Έλληνες του εξωτερικού, περήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους. Βρέθηκαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Είναι ανάμεσα στους 14 νέους και νέες που επιλέχθηκαν μετά από εξετάσεις που έγιναν σε εννέα πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας. Όλοι μαζί, θα μείνουν για μία εβδομάδα στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ, στο Ποσείδι, όπου θα παρακολουθήσουν μαθήματα νέων ελληνικών.

Τα νέα παιδιά μιλούν στη Voria.gr για τη σχέση τους με την Ελλάδα και το πόσο σημαντικό είναι γι' αυτούς να μάθουν να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά.

Η Μαρία Παπαγεωργίου είναι 21 χρονών και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ενώ οι γονείς της είναι Έλληνες, από την Αθήνα.

Έμαθε τα ελληνικά από τους γονείς της, μεγαλώνοντας όμως πήγε σε αμερικάνικο σχολείο και αργότερα αποφάσισε να κάνει μαθήματα για να μάθει καλύτερα τα ελληνικά. Τι είναι όμως αυτό που την κάνει να θέλει να μάθει καλύτερα τη γλώσσα;

«Χαίρομαι πολύ που ξέρω τη γλώσσα και θέλω να τη μάθω ακόμη καλύτερα, επειδή όλοι όσοι αγαπάω μιλάνε ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα με συνδέει με την πατρίδα. Είναι τόσο πλούσια γλώσσα! Έχει λέξεις και εκφράσεις που δεν μπορώ να τις μεταφράσω σε άλλες γλώσσες. Για παράδειγμα, η λέξη “μεράκι”. Προσπαθώ να την πω στους Αμερικανούς φίλους μου αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τους το πω με μια λέξη, πρέπει να το εξηγήσω αλλιώς. Όλα οι στίχοι σε όλα τα ποιήματα που είναι γραμμένα στα ελληνικά, ακούγονται τόσο όμορφα...».

Η Μαρία δηλώνει περήφανη για την ελληνική της καταγωγή. Όπως λέει, μπορεί πολλοί Έλληνες να έρχονται στην Αμερική για να δουλέψουν, επειδή εκεί υπάρχουν ευκαιρίες, ωστόσο τη ζωή εκεί, δεν την απολαμβάνει κανείς.

«Μπορεί εδώ τα πράγματα να είναι χειρότερα οικονομικά, αλλά οι Έλληνες ξέρουν πώς να ζήσουν μια καλή ζωή παρά τα εμπόδια. Θα προτιμούσα να ζω σε μια χώρα που είναι περήφανη για την ιστορία της, τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της, από το να είμαι σε μια πλούσια χώρα για την οποία δεν είμαι περήφανη... Δεν συμφωνώ με τη νοοτροπία των ανθρώπων στην Αμερική. Είναι υπέροχη η ευκαιρία που μου δόθηκε με την Ολυμπιάδα, ελπίζω να κερδίσω στο διαγωνισμό και να έρθω να σπουδάσω στην Ελλάδα».

Ο Παύλος Φαρσάλας είναι από την Αυστραλία, είναι 24 ετών και σπουδάζει Μαθηματικός στο πανεπιστήμιο Murdoch στο Περθ.

Μιλά με συγκίνηση για τη σχέση του με την Ελλάδα και έχει αποφασίσει να ζήσει εδώ. Όπως λέει, μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα, είναι όμως παντού, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η γλώσσα τον δυσκολεύει, αλλά παρόλα αυτά έχει τη θέληση ώστε να τη μάθει καλύτερα.

«Μεγάλωσα με τον παππού μου κι αυτός με έμαθε να μιλάω ελληνικά. Όταν ο παππούς μου πέθανε, σταμάτησα να μιλάω ελληνικά. Ήμουν 15 χρονών. Μόλις όμως μπήκα στο πανεπιστήμιο, ξεκίνησα μαθήματα ελληνικών. Η γλώσσα σημαίνει πολλά για εμένα. Θέλω να μάθω να μιλάω καλά, για να μην χάσω τις ρίζες μου. Αγαπώ πολύ τη γλώσσα, την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ελπίζω να καταφέρω να κάνω μεταπτυχιακό εδώ, να ζήσω στην Ελλάδα και να κάνω οικογένεια ελληνική».

Ο Γιώργος Μαντάς είναι από την Νέα Υόρκη και είναι 23 ετών.

Η μαμά του είναι από τη Θεσσαλονίκη κι ο μπαμπάς από τη Ρόδο. Ο Γιώργος σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City College, στο Μανχάταν, αλλά το μεταπτυχιακό του θέλει να το κάνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.     

«Έχω στην Αμερική δύο φίλες Πόντιες, αυτές μου είπαν για την Ολυμπιάδα, επειδή το έμαθαν από τον Ποντιακό Σύλλογο. Μου είπαν ότι είναι πολύ καλή ευκαιρία για εμένα να συμμετέχω και να έρθω αργότερα στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσω τις σπουδές μου στα ελληνικά».

Για το Γιώργο τα ελληνικά είναι εύκολα επειδή τα έχει μάθει από μωρό και, όπως λέει, όταν έρχεται στην Ελλάδα, χαίρεται τον πολιτισμό. «Η ζωή εδώ είναι πολύ διαφορετική από ότι στην Νέα Υόρκη, πολύ πιο χαλαρή», λέει ο Γιώργος, ο οποίος βλέπει τα πράγματα με πολύ αισιόδοξη και αποφασιστική ματιά:

«Ξέρω ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνει κάτι πολύ καλό και εάν κανείς προσπαθήσει, στο τέλος θα καταφέρει πολλά πράγματα. Ίσως θα είναι δύσκολα για εμένα, αλλά θα επιβιώσω στο τέλος και όλα θα είναι καλά. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες που ζουν εδώ. Μπορούν αν προσπαθήσουν, να τα καταφέρουν».