Skip to main content

Τσακαλώτος: Εντυπωσιακό επίπεδο υποκρισίας από τη ΝΔ

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να φέρει σταθερότητα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βάλει τη βάση του κοινωνικού κράτους και να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

«Το 2018 προβλέπονται 1,83 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την για «εντυπωσιακό επίπεδο υποκρισίας» και καλώντας την ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ποιό οικονομικό πλαίσιο προτείνει στην κοινωνία.

«Να απαντήσει η ΝΔ και να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος ή αν πιστεύει σε αυτό που είπε σήμερα, πρώτα αναδιανομή και μετά ανάπτυξη. Καθαρές κουβέντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών και για το τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι «οι τράπεζες έχουν 22 δισ "καβάντζα" για να αντιμετωπίσουν τα crash test και τα κόκκινα δάνεια».

Αναφέρθηκε στις, κατά δήλωσή του, επιτυχίες της οικονομίας ως «πληγές» προκειμένου να απαντήσει στην «καταστροφολογία της Ν.Δ.». Κατά τον κ. Τσακαλώτο οι «10 πληγές» της οικονομίας είναι:

1η πληγή, ότι βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο για έντοκα γράμματια, τον Νοέμβριο τα swaps.

2η πληγή, οι ανακοινώσεις των Οίκων αξιολόγησης, όλες με αναβαθμίσεις ή με θετικό πρόσημο για αναβαθμίσεις στο μέλλον.

«Δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή πίστωσης και αυτή είναι η διαφορά με το 2015» παρατήρησε.

3η πληγή, η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. τον Ιούλιο. Μείωση του ELA. Οι τράπεζες έχουν 20 δισ.  «καβάντζα» για τα stress test και για τα κόκκινα δάνεια.

4η πληγή, οι δείκτες της οικονομίας.

5η πληγή, οι επενδύσεις. Επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και από τη Vodafone, ενέργεια, Όμιλο Μυτιληναίου. Νέος αναπτυξιακός νόμος με πάνω από 700 σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί.

6η πληγή οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη. «Δεν είμαστε η μόνη κυβέρνηση που είχαμε μία μικρή αναθεώρηση των προβλέψεων. Έχουν συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη για πρώτη φορά. Έχουμε μία αλλαγή του μοντέλου γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν είναι μόνο για μεγάλα έργα. Σύντομα ο κ. Σταθάκης φέρνει και τις ενεργειακές κοινότητες, έχουμε μιλήσει για το ΕΣΠΑ. Χτίζουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ διαφορετικό» ανέφερε.

7η πληγή, η μείωση της ανεργίας.

8η πληγή, δηλώσεις αξιωματούχων για καθαρή έξοδο. Έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

9η πληγή, το κοινωνικό μέρισμα που τόλμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι και πελατειακό.

10η πληγή, καθοδική η τάση της Ν.Δ. στους δείκτες. «Αλλά πήρα τα στοιχεία του ΣΚΑΪ που φαίνεται ανοδική η πορεία σας για να έχετε καλά Χριστούγεννα. Να συνεχίσετε αυτή την πολιτική και σας είμαστε ευγνώμονες» ανέφερε.