Skip to main content

Τσίπρας για ΕΒΖ: Πληρώστε τους παραγωγούς μέχρι να ανέβω Θεσσαλονίκη

Αναβρασμός και κινήσεις της τελευταίας στιγμής για να πωληθούν ποσότητες ζάχαρης και να εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί της ΕΒΖ.

«Να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί πριν ανεβώ στη Θεσσαλονίκη», ήταν το μήνυμα που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, στον αναπλ. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και στον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κ. Μακεδονίας που αρχίζει τη Δευτέρα 26 Μαρτίου (σσ: ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την Τετάρτη 28 Μαρτίου). 

Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στην Αθήνα και ενόσω τευτλοκαλλιεργητές και μηχανάτορες είχαν καταλάβει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, η εντολή Τσίπρα, που βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι σε παραγωγούς και εργαζόμενους αφού έχει δεσμευτεί να κρατηθεί στη ζωή η Βιομηχανία, ήταν μία και ξεκάθαρη: «φροντίστε να πληρωθούν οι καλλιεργητές».

Για να πληρωθούν οι τευτλοκαλλιεργητές, ο τρόπος είναι ένας, να βρεθούν, άμεσα, ει δυνατόν….εχθές, αγοραστές ζάχαρης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, έχει ήδη βρεθεί μία μεγάλη εταιρεία τροφίμων του εσωτερικού ενώ αναζητούνται και αγοραστές ζάχαρης από το εξωτερικό. Το θέμα είναι βέβαια, αν θα προλάβει η ΕΒΖ να πουλήσει και να πιστώσει τα χρήματα στους καλλιεργητές, ως τις 26 του μήνα.

Πέραν αυτού, υποτίθεται ότι στο επόμενο διήμερο και όπως αποφασίσθηκε στη σημερινή συνάντηση, η ΕΒΖ θα βγάλει τον προγραμματισμό για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, για όπου και αν υπάρχουν δυνατότητες καλλιέργειας τεύτλων καθώς η περίοδος σποράς κλείνει στο τέλος Μαρτίου.

Οι ημέρες πια μετράνε βαριά και καθοριστικά για την ΕΒΖ και την τευτλοκαλλιέργεια, καθώς παίζονται όλα για όλα, με τα περιθώρια χρόνου και κινήσεων από πλευράς εταιρείας και κυβέρνησης να έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί. Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον από τα αγγλο-αμερικανικά funds που εξετάζουν τα στοιχεία της εταιρείας και του ομίλου,υπάρχει, αλλά μένει να δούμε αν θα καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή θα εξανεμιστεί.