Skip to main content

Τσίπρας: Πρέπει να αρχίσει συζήτηση για τον τρόπο εκλογής μουφτή

Η συζήτηση αφορά το πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στον χώρο της μειονότητας, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος εκλογής μουφτή στη Θράκη «δεν αφορά τον Τούρκο πρόεδρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόβλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής (δείτε εδώ), ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να επεκταθεί στη μουσουλμανική μειονότητα, καθώς μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που ορίζει η ελληνική πολιτεία.

«Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στον χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτή η συζήτηση δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές θέσεις και πρέπει να γίνει και να καταλήξει κάπου, ώστε να έχουμε την αντίστοιχη νομοθέτηση

«Μακάρι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε να μην το μποϊκοτάρουν κάποιοι και να το αποδεχθούν όλοι», ανέφερε.