Skip to main content

Τσίπρας: Στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία» η ΠΓΔΜ έως την Άνοιξη του 2020

Οι ενταξιακές πρωτοβουλίες θα ξεκινήσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, είπε ο πρωθυπουργός.

«Αν όλα πάνε καλά, την Άνοιξη του 2020 θα είναι η χώρα αυτή μέλος του ΝΑΤΟ, ως Βόρεια Μακεδονία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την τριμερή συνάντηση για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι «οι ενταξιακές πρωτοβουλίες για την ΠΓΔΜ, θα ξεκινήσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στην ΠΓΔΜ». 

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου καλωσορίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για τα Βαλκάνια όπως και χθες στο PES και ότι μαζί με τη συμφωνία για τη Βουλγαρία αποτελούν παράδειγμα καλής γειτονίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μάλιστα, κλήθηκε να απαντήσει για το αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έχει θέσει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

«Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Ερντογάν. Εγώ τον πήρα για να τον συγχαρώ και του έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντάς του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το αγκάθι στις σχέσεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν πρέπει να αναζητά εχθρούς ανάμεσά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτονας:

«Μου είπε ότι έχει το γνωστό πρόβλημα (σ.σ. για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς), του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο θεμάτων, είπε απλώς ότι υπάρχει και αυτό το θέμα στο τραπέζι».

Τέλος, όπως υποστηρίξε ο Ερντογάν του τόνισε πως «είναι μια ευκαιρία να τα πούμε από κοντά στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ (σ.σ. 11 και 12 Ιουλίου)» για να προσθέσει: «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι εποικοδομητική αυτή η συνάντηση».

 

Για τη Σύνοδομ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν συνέβη αυτό που κανονικά θα έπρεπε να διέπει τις αποφάσεις μας, που θα έπρεπε να διαπνέονται από τιις αρχές δηλαδή, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελούν θεμέλιο λίθο των αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς αυτές οι αρχές δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28».

«Η Ε.Ε. είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις μία σοβινιστική και μία πιο δημοκρατική. Υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια λύση συνολική ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις που επιλέογουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και όχι στη βάση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων ως χώρες - μέλη της Ε.Ε."», ειπε ο πρωθυπουργός.