Skip to main content

Τζιτζικώστας – Κουτσούμπας ζητούν αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων

Παρά τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα για τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων στη χώρα, λέει ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Την ανάγκη να αποσυμφορηθεί η Κεντρική Μακεδονία από τον δυσανάλογο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί και μάλιστα άμεσα, βάσει και της σχετικής δέσμευσης της κυβέρνησης, εξέφρασαν μετά το τέλος της σημερινής τους συνάντησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι σήμερα επρόκειτο να γίνει αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ηπειρωτική χώρα και σημείωσε ότι δυστυχώς δεν έγινε ακόμη τίποτα, ζητώντας τη συμβολή του ΚΚΕ στην υλοποίηση της δέσμευσης. Αντιστοίχως, ο κ. Κουτσούπας δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η φιλοξενία άνω του 50% των προσφύγων και μεταναστών της χώρας σε μια Περιφέρεια και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ακολούθησε όπως είπε λανθασμένη πολιτική, ενώ χαρακτήρισε εσφαλμένη και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση και στην οποία συμφωνούν και άλλα κόμματα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση συζητήθηκαν οι καταστροφές στο δήμο Θερμαϊκού από την πρόσφατη θεομηνία, ενώ ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως ενώ είναι αναγκαία να γίνουν μια σειρά έργων για τη θωράκιση περιοχών της χώρας από τις πλημμύρες, εντούτοις γι' αυτά τα έργα δεν προβλέπεται ικανή χρηματοδότηση, επειδή δεν έχουν μεγάλο κέρδος για το «κεφάλαιο», αν και θα έδιναν σημαντική ανάσα στην ανεργία, που πλήττει ιδιαίτερα περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα έργα που υλοποίησε και υλοποιεί η Περιφέρεια από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), ενώ συζητήθηκε και το θέμα της μεταφοράς μαθητών, της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας, με τις συνεχείς διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε πάνω από 50.000 πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης (μόνο φέτος διανεμήθηκαν πάνω από 150 τόνοι), της ΕΥΑΘ, του ΟΑΣΘ, έργα πολιτισμού, παιδείας και περιβάλλοντος. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τη μελέτη ανάπλασης και αναβάθμισης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε την αναγκαιότητα «να αποκτήσουν προτεραιότητα τα έργα που αφορούν στις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων τις περιοχής και πρωτίστως τα ζητήματα των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας και η εξασφάλιση κι όλων των ανθρώπων που επλήγησαν πρόσφατα από τις πλημμύρες στην περιοχή, τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας, που βεβαίως μπορούν να δώσουν και δουλειά και να αντιμετωπίσουν ένα μέρος της ανεργίας, που εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία».

Πάγια θέση του ΚΚΕ, είπε ο κ. Κουτσούμπας, είναι ότι η κυβέρνηση, η κεντρική εξουσία, έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει συνεχώς αρμοδιότητες στην Περιφερειακή και την Τοπική Διοίκηση, ως συστατικό στοιχείο του Κράτους, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. ώστε να επιτελέσουν στοιχειωδώς το έργο τους. «Γι' αυτό το ΚΚΕ και οι σύμβουλοί του στην Περιφέρεια και παντού, βρισκόμαστε από τη θέση της αντιπολίτευσης, έτσι όπως πιστεύουμε πρέπει να βρίσκονται και όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, απέναντι στην κεντρική εξουσία με διεκδικήσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η ικανοποίηση των λαϊκών των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής και συνολικά της χώρας», δήλωσε.