Skip to main content

Τζιτζικώστας από Πάτρα: Ιστορική ανάγκη η βαθιά ανανέωση της ΝΔ (vid)

Η ΝΔ είναι η Κεντροδεξιά Παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω εγώ είναι να γίνει και σύγχρονη, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Το όραμά του για τη «μεγάλη Νέα Δημοκρατία» παρουσίασε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του στην Πάτρα, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος σε μια κρίσιμη περίοδο, και σε μια εποχή που, όπως είπε, δεν αρκεί να είσαι νέος, άφθαρτος, με «καλό βιογραφικό σπουδών και επαγγελματικής πορείας, με σημαντική εμπειρία διοίκησης».

«Είμαι υποψήφιος γιατί ξέρω να διεκδικώ μεγάλες, συλλογικές πολιτικές νίκες που αγκαλιάζουν την κοινωνία. Γιατί μπορώ να απελευθερωθώ από τους κομματικούς συσχετισμούς για να μεγαλώσω την Παράταξη. Γιατί μπορώ να αθροίσω δυνάμεις, να ενώσω κάτω από τον κοινό σκοπό. Το έχω κάνει. Και μαζί μπορούμε να το κάνουμε για όλη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη σαρωτική νίκη που είχε πετύχει στις περιφερειακές εκλογές: «Πριν από ενάμιση χρόνο, στην περιφέρεια, δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη κοινωνική συμμαχία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, απέναντι σε όλους και σε όλα, απέναντι σε μηχανισμούς και συστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Μαζί μπορούμε να το ξανακάνουμε, και θα το ξανακάνουμε».

Μήνυμα ανανέωσης

Επιπλέον, ο κ. Τζιτζικλωστας έστειλε μήνυμα αναγέννησης της ΝΔ, λέγοντας ότι «η βαθιά ανανέωση της παράταξής είναι ιστορική ανάγκη», ενώ, απαντώντας στο ερώτημα «ποια θα είναι η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα;», ξεκαθάρισε:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η Κεντροδεξιά Παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω εγώ είναι να γίνει και σύγχρονη. Να γίνει ξανά μεγάλη. Μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία που δεν βάζει ταμπέλα στον εαυτό της, ούτε στον κόσμο της. Ένα κόμμα που με τον τρόπο που λειτουργεί δίνει δείγμα γραφής στην κοινωνία για το πώς θα κυβερνήσει. Ένα κόμμα ανοιχτό. Ένα κόμμα της αξιοκρατίας και όχι της επετηρίδας. Με καθορισμένες θητείες για όλους τους ρόλους, με πρώτη αυτή του προέδρου».

Ο περιφερειάρχης έσπευσε να απαντήσει σε όσους θέτουν το ζήτημα της αδυναμίας να εκλεγεί βουλευτής έως το 2019, και άρα, εφόσον κερδίσει την εσωκομματική μάχη, θα είναι εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος. Όπως είπε, «η Δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, τις μάχες όμως δεν τις χάσαμε στη Βουλή, όπου είχαμε πάντα εξαιρετική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.Τις μάχες τις χάσαμε στην κοινωνία, και πρώτα εκεί πρέπει να τις ξανακερδίσουμε. Οι μύθοι και οι ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα δεν δόθηκαν στις κοινοβουλευτικές συγκρούσεις. 

Δόθηκαν στις επαγγελματικές ομάδες, τους συνταξιούχους, τους νέους, και δίπλα σε αυτούς πρέπει να είμαστε με αληθινές, ρεαλιστικές λύσεις. Οι πολιτικές χαράσσονται στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία,για την κοινωνία».

Επεσήμανε ακόμη πως η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά άξια και ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη, που, όπως τόνισε, «θα ανταποκριθούν με πλήρη επάρκεια και επιτυχία, στις θεσμικές λειτουργίες του κοινοβουλίου, με τον τρόπο που ορίζει ρητά το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής, και το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας».    

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης απάντησε με χαακτηριστικό τρόπο σε όσους αναρωτιούνται πώς διεκδικεί την προεδρία της ΝΔ "έχοντας πλάτες". «Θα το έχετε ακούσει. Αναρωτιούνται διάφοροι για μένα: "Μα καλά, πώς το αποφάσισε να ξεκινήσει; Πώς τόσο ξαφνικά; Ποιον ή ποιους έχει πίσω του; Ποιες δυνάμεις, ποιες συμφωνίες, ποιες πλάτες;" Το ομολογώ: Ναι, έχω πλάτες. Τις πλάτες των Νεοδημοκρατών, τις πλάτες της βάσης και των απλών μελών και μόνο. Και δεν τις έχω πίσω μου, τις έχω δίπλα μου,Και μαζί θα αλλάξουμε την παράταξη και τελικά και όλη τη χώρα».

Ο κ. Τζιτζικώστας άσκησε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «τίποτε από τα παραμύθια του δεν ισχύει».

«Μόλις αρχίσουν οι επιπτώσεις από την συμφωνία που φέρει την υπογραφή του, θα φανεί και το μέγεθος της αποτυχίας του. Δεν ενδιαφέρεται για τους άνεργους και συνεχίζει να δαιμονοποιεί τις επενδύσεις, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα μεταλλεία στις Σκουριές», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να φέρει την αλλαγή και να δώσει σύγχρονη απάντηση στα προβλήματα των πολιτών, παρά μόνο «αναμασάνε παρωχημένα σχήματα και ασυνάρτητες θεωρίες».

Όπως τόνισε, «ζουμε τις τελευταίες ψευδαισθήσεις της Μεταπολίτευσης και του σοκ της κρίσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει την πόρτα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, γέννημα-θρέμμα της νοοτροπίας που έφερε τη χώρα σε αυτή τη θέση. Απέδειξε άλλωστε ο κ. Τσίπρας το πόσο συνεπής συνεχιστής του παλιού είναι. Δίπλα του βρήκαν στέγη όσοι ήθελαν να συνεχίσουν να είναι “βολεμένοι”. Στο πρόσωπό του ανανεώθηκε η τέχνη των ψεύτικων υποσχέσεων»