Skip to main content

Βαφειάδης: Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να έχει αποκλειστικά το Καυτανζόγλειο

Ο επικεφαλής του «κυανόλευκου» ποδοσφαιρικού τμήματος υπογράμμισε πως πολεμούν τον Ηρακλή επειδή δεν μπήκε ποτέ του σε κάποιο άρμα

Τα χαρτιά του άνοιξε στο «MySport», ο Νίκος Βαφειάδης αποκαλύπτοντας τα όσα διαδραματίστηκαν από τον Νοέμβριο του 2016 όταν και οργανώθηκε η πρώτη επιτροπή σωτηρίας για τον Ηρακλή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του «Γηραιού» μιλάει  για τον Σπύρο Παπαθανασάκη και τις πραγματικές προθέσεις του, για τα play off ανόδου που έρχονται και το φιλολογικό ενδιαφέρον από επενδυτές.

Ακόμα, για την καταγγελία κατά Λεβαδειακού και Αστέρα Τρίπολης στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Τέλος, παίρνει θέση για την φημολογία περί ΠΑΟΚ και Καυτανζογλείου αλλά και για το περίφημο πανό «Μια πόλη, καμία ομάδα».

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του «κυανόλευκου» ποδοσφαιρικού τμήματος:

-Αναλάβατε τον Ηρακλή σε μια δύσκολη περίοδο. Πως προέκυψε αυτή η ενασχόλησή σας με τα διοικητικά;

«Η πρώτη επαφή με τα διοικητικά της ομάδας έγινε τον Νοέμβριο του 2016 όταν βλέπαμε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και γι αυτό τον λόγο οργανώσαμε μια επιτροπή σωτηρίας για να αναλάβουμε την ομάδα. Ο κ. Παπαθανασάκης ωστόσο, ήταν ανένδοτος και δεν παρέδιδε τα ηνία. Ζητούσε τρελά πράγματα. Το καλοκαίρι και αφού ήρθε ο εξωαγωνιστικός υποβιβασμός, κάναμε την δεύτερη επιτροπή σωτηρίας, στην οποία συναντηθήκαμε με πολιτικούς φορείς, ακόμα και με τον κ. Βασιλειάδη, προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε ότι ο υποβιβασμός για μη αδειοδότηση μιας ομάδας, δεν προβλέπεται από πουθενά (ούτε στον ΚΑΠ, ούτε στην προκήρυξη). Τελικά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και άδικα ο Ηρακλής υποβιβάστηκε. Νωρίτερα τον Μάιο είχαν γίνει οι εκλογές στον ερασιτέχνη, στον οποίο και ανέλαβα πρόεδρος καθώς αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε στην επιτροπή σωτηρίας να υπάρχει άνθρωπος με θεσμικό ρόλο στην ομάδα. Στην συνέχεια λόγω της αδυναμίας του Ηρακλή να αγωνιστεί στην Β΄Εθνική (επιθυμία Παπαθανασάκη), οδηγηθήκαμε στην τρίτη κατηγορία και μου ζητήθηκε από τον κόσμο να βγω μπροστά. Ανέλαβα τον Ηρακλή μόλις 2,5 μέρες πριν την έναρξη της σεζόν».

-Ποιος ήταν τελικά ο Σπύρος Παπαθανασάκης και ποιες οι πραγματικές του προθέσεις για την ομάδα;

«Το ποιος ήταν τελικά ο Σπύρος Παπαθανασάκης προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα. Ούτως ή άλλως, ακόμα και ο ίδιος ποτέ δεν έδωσε στην δημοσιότητα τα πραγματικά του οικονομικά στοιχεία αλλά και τι δουλειά κάνει. Το ποιες ήταν οι πραγματικές του προθέσεις είναι κάτι που πάλι δεν μπορώ να απαντήσω αλλά ξέρω το αποτέλεσμα και αυτό είναι ότι κατέστρεψε τον Ηρακλή. Στην αρχή φαινόταν ότι ήθελε να βοηθήσει τον σύλλογο αλλά στην συνέχεια με τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές του και την κάκιστη οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με τις λανθασμένες επιλογές συνεργατών, το εγχείρημά του κρίθηκε ανεπιτυχές και οδήγησε τον Ηρακλή στην καταστροφή».

-Το φαινόμενο του Ηρακλή με τους τρεις εξωαγωνιστικούς υποβιβασμούς είναι κάτι το ασυνήθιστο. Πως εξηγείται αυτό και ποιοι είναι αυτοί που τον πολεμούν;

«Δεν είναι ένα σπάνιο και ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Επίσης μοναδικό είναι και το γεγονός πως μία ομάδα, έχει σωθεί τετράκις εξωαγωνιστικά και αυτή δεν είναι άλλη από τον Λεβαδειακό. Τώρα το πώς μπορεί να ερμηνευτεί κάτι τέτοιο, στην Ελλάδα έχουμε μάθει να λειτουργούμε με παιδιά και αποπαίδια, με κολλητούς και φίλους. Όποιος δεν είναι φίλος σου, είναι αυτόματα εχθρός σου. Ο Ηρακλής ποτέ δεν μπήκε σε κάποιο άρμα. Είναι πολύ μεγάλη ομάδα για να λειτουργήσει έτσι. Τον πολεμούν γιατί θέλει να πορεύεται μόνος του».

-Η πρωτιά στον όμιλο ήρθε και τώρα play off. Ποια ομάδα μοιάζει πιο δυνατή;

«Η πρωτιά στον όμιλο ήρθε μέσα από μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια. Το τρίπτυχο διοίκηση, κόσμος, ομάδα έφερε αυτό το αποτέλεσμα.  Ο κόσμος ανέλαβε και χρηματοδότησε την ομάδα σε μεγάλο βαθμό μαζί με την διοίκηση και κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλαν οικονομικά, θέλοντας ωστόσο να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτή την κίνηση. Τώρα για τα play off. Όλες οι ομάδες είναι δυνατές, όλες έχουν τον ίδιο στόχο και όλες έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Απ’ ότι λέγεται την μεγαλύτερη δυναμική και λόγω της εμπειρίας και λόγω των παιχτών, χωρίς να έχω εικόνα, την έχει η ομάδα του Βόλου, την οποία χρηματοδοτεί ο κ. Μπέος. Παρόλα αυτά ο Ηρακλής είναι το μεγαλύτερο όνομα σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα, είναι ο γίγαντας της κατηγορίας και αν παρουσιαστεί όπως πρέπει δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα».

-Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες;

«Ενδιαφέρον από επιχειρηματίες υπάρχει. Βεβαίως στην παρούσα φάση φιλολογικό. Για να υπάρξει ουσιαστικό θα πρέπει η ομάδα πρώτων να εξασφαλίσει την άνοδό της στην Football League, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες όσον αφορά στα διοικητικά-οικονομικά, για να δούμε τελικά τι θα παραλάβει από την κάκιστη διοίκηση του Παπαθανασάκη και τα χρέη που είχε δημιουργήσει. Ανάλογα λοιπόν, με το ύψος των χρεών καταλαβαίνουμε ότι αν είναι λίγα, τότε θα είναι και πιο ελκυστικός ο Ηρακλής».

-Για την καταγγελία που προχώρησε ο Ηρακλής κατά Λεβαδειακού και Αστέρα Τρίπολης για την υπόθεση Koriopolis. Οι λόγοι ήταν καθαρά ηθικοί;

«Ο Ηρακλής από το 2011 μιλούσε για ένα σαθρό σύστημα το οποίο διευθύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, για ανθρώπους που λειτουργούσαν με περίεργο τρόπο, για παράγκες, για ομάδες δορυφόρους. Τότε όμως ο Ηρακλής ήταν γραφικός. Οι απαντήσεις που λαμβάναμε τότε ήταν ποιος ασχολείται με τον Ηρακλή, γιατί να κυνηγάει το σύστημα τον Ηρακλή. Το 2015 άρχισαν να καταλαβαίνουν κάποιοι ότι ο Ηρακλής τελικά δεν πρέπει να ήταν και τόσο τρελός, ούτε γραφικός. Τότε ήρθε και επιτροπή από την FIFA για να ελέγξει την ΕΠΟ.

Τώρα που επέστρεψε ξανά αυτή η επιτροπή σκέφτονται ακόμα και το GREXIT λόγω των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τελικά ο Ηρακλής δεν ήταν ούτε τρελός, ούτε γραφικός.

Εμείς το κάναμε και για ηθικούς λόγους, αρχικά γιατί από την στιγμή που τιμωρήθηκαν οι πρόεδροι και οι διοικούντες αυτών των ομάδων για το σκάνδαλο Koriopolis, θα έπρεπε να τιμωρούνται και οι ομάδες με υποβιβασμό, γιατί συμμετείχαν και αυτές στο συγκεκριμένο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Επιπλέον, οι ομάδες που επλήγησαν από αυτή την υπόθεση, όπως είναι και ο Ηρακλής, θα έπρεπε να πάρουν αποζημιώσεις για τα έσοδα που έχασαν».

-Υπάρχει η φημολογία ότι ο ΠΑΟΚ θα χρησιμοποιήσει το Καυτανζόγλειο τα επόμενα χρόνια. Είστε ενήμεροι στον Ηρακλή και αν είναι υλοποιήσιμο ένα τέτοιο σχέδιο;

«Τους τελευταίους μήνες είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια έντονη φημολογία από τους δημοσιογράφους ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να χρησιμοποιήσει το Καυτανζόγλειο ως έδρα. Είμαστε ενήμεροι στον Ηρακλή και θέλω να πω ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κατ’ αποκλειστικότητα το στάδιο λόγω ότι αυτό είναι Εθνικό. Το συγκεκριμένο στάδιο εκτός από τον Ηρακλή φιλοξενεί και ομάδες στίβου. Είναι ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο που χτίστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ομάδων της Θεσσαλονίκης και είναι ένα στάδιο το οποίο χρηματοδοτεί ο Ηρακλής από το 1957. Οπότε δεν μπορούμε να συζητάμε ότι ο Ηρακλής θα μπορούσε να φύγει από έναν χώρο τον οποίο πληρώνει εδώ και 60 χρόνια για να αγωνίζεται. Για το αν είναι υλοποιήσιμο αυτό το σχέδιο, όπως και στο ΟΑΚΑ κάποτε αγωνίστηκαν και οι τρεις ομάδες των Αθηνών, έτσι από την στιγμή που δεν είναι το γήπεδο του Ηρακλή  αλλά είναι Εθνικό, όποια ομάδα θέλει να αγωνιστεί σε αυτό, βεβαίως και μπορεί να το κάνει».

-Για το περίφημο πανό «Μια πόλη, καμιά ομάδα» που σήκωσαν οι οπαδοί σας:

«Ήταν ένα πικάρισμα, ανάμεσα στα πολλά που γίνονται κατά καιρούς από οπαδούς ομάδων, για όσα συμβαίνουν στην πόλη μας. Ήταν ένα ακόμα ευρηματικό πανό από τους οπαδούς μας, δεν χρειάζεται να πω κάτι περαιτέρω».