Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 25-28 Απριλίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Αλβανία

25.4.2016: Η αξιωματική αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα) της Αλβανίας, μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής σε απάντηση της απομάκρυνσης από το κοινοβούλιο, του πρώην ηγέτη της Σαλί Μπερίσα, ο οποίος διώχτηκε την περασμένη εβδομάδα από την αίθουσα, μετά από την προτροπή του, στους πολίτες, να οπλιστούν και να προστατέψουν τους εαυτούς τους, επειδή η κυβέρνηση δεν τους προστατεύει λόγω των διασυνδέσεών της με τις εγκληματικές συμμορίες. (Η κατοχή πυροβόλου όπλου στην Αλβανία είναι παράνομη και μπορεί ο κάτοχος να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών).

26.4.2016: Γνωστός Τούρκος ποιητής, αναφερόμενος στους Αλβανούς, σε επιστημονική συνάντηση στην Τουρκία, είπε ότι οι Αλβανοί της Τουρκίας αν επιμείνουν να λένε ότι είναι Αλβανοί «να τσακιστούν» και να πάνε στην χώρα τους. «Τούρκος ποιητής προσβάλει τους Αλβανούς», γράφει ο αλβανικός Τύπος.

27.4.2016: Να καταργηθούν τα Ελληνικά στη Β. Ήπειρο θέλουν οι Αλβανοί, εκμεταλλευόμενοι την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας. Το υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας αποφάσισε, όπως οι μαθητές της 5ης τάξης υποβληθούν σε εξετάσεις τριών μαθημάτων, στην (αλβανική) γλώσσα, τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Όμως, τα παιδιά έχουν διδαχθεί αυτά τα μαθήματα στην ελληνική γλώσσα και κατά συνέπεια τούς είναι αδύνατο να απαντήσουν σε τεστ στην αλβανική. Σαφής παραβίαση βασικών μειονοτικών δικαιωμάτων.

28.4.2016: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των Χιμαριωτών για τις καταπατήσεις των ιδιοκτησιών τους, από πρόσωπα που έχουν σχέση με τον Μπερίσα. Συγχρόνως, υφίστανται διώξεις, υπό διάφορα προσχήματα, όσοι καταγγέλλουν τις παράνομες ενέργειες.

Βουλγαρία

25.4.2016: Διαμαρτυρία για «Ελεύθερη Κάνναβη», πραγματοποιήθηκε στην Σόφια, για ελεύθερη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, και την αποποινικοποίηση της κατοχής της για προσωπική χρήση. Προβαλλόμενος λόγος η πτώση της τιμής στην αγορά.

25.4.2016: Ανοικτά θα μείνουν τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα στις γιορτές. Οι μεταφορείς υποχώρησαν, «για τελευταία φορά», για να μπορέσουν οι Έλληνες και Βούλγαροι πολίτες να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα. Οι μεταφορείς είχαν ανακοινώσει πως θα κλείσουν τα σύνορα κατά τις γιορτές, σε αντίποινα για τα μπλόκο των αγροτών.
Υπήρξαν αντιδράσεις όμως από Βούλγαρους επιχειρηματίες του τουρισμού, που περιμένουν κι αυτοί Έλληνες τουρίστες. Πάντως, πολλά τουριστικά γραφεία είχαν από τότε αλλάξει τόπο προορισμού και έστειλαν τους τουρίστες στη Σερβία, επίσης ορθόδοξη χώρα, για την Ανάσταση.

25.4.2016: Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στο στρατιωτικό εργοστάσιο "Arsenal" στην πόλη Καζανλάκ. Σύμφωνα με την Βουλγαρική Ραδιοφωνία, το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια επισκευαστικών εργασιών σε ένα από τα κτίρια του εργοστασίου, στο οποίο εργάζονται περίπου έξι χιλιάδες άτομα. Τα τελευταία χρόνια, σε μονάδες της "Arsenal ", σε διάφορα μέρη της χώρας, σκοτώθηκαν 19 και τραυματίστηκαν 18 άτομα.

26.4.2016: «Η Σαουδική Αραβία δίνει 9.000.000 ευρώ για την ανάπτυξη των θρησκευτικών δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία», προειδοποιεί η εφημερίδα Trud, επικαλούμενη δηλώσεις του διευθυντή του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών Δρ Mohd Abuasi, στην Διεθνή διάσκεψη κατά της τρομοκρατίας στη Σόφια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα δίνονται για το άνοιγμα σχολείων για την διδασκαλία του ριζοσπαστικού Ισλάμ - του αποκαλούμενου Salafism.
Με την ευκαιρία αυτή, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη Σόφια επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά δήλωσε ότι θα χρηματοδοτούνται φιλανθρωπικές και όχι θρησκευτικές δραστηριότητες.

27.4.2016: Τα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν στην βόρεια Βουλγαρία, αποδείχθηκε ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με έρευνα της Europol, τα χαρτονομίσματα ήταν ποιότητας 9.7, με βάση την κλίμακα 10 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και δεν βρίσκονται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Από το παράνομο τυπογραφείο κατασχέθηκαν έτοιμα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, συνολικού ύψους 24.000. Κατασχέθηκαν, επίσης, έτοιμα για τύπωμα τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν στο ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ, καθώς και πλαστά δελτία ταυτότητας. Συνελήφθησαν τρία άτομα.

28.4.2016: Ο Δήμος του Πάζαρτνζικ απαγόρεψε την μπούρκα και όλων των αξεσουάρ τα οποία κρύβουν το πρόσωπο, σε δημόσιους χώρους, επειδή εμποδίζουν στην αναγνώριση. Την προηγούμενη εβδομάδα απαγόρεψε την μπούρκα ο Δήμος της Στάρα Ζαγκόρα.
Επίσης απαγορεύτηκαν όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις οι οποίες προκαλούν την κοινωνία, προσβάλουν την κοινή αιδώ ή τις παραδόσεις, η διαφήμιση «θαυματουργών» και «θεραπευτικών» αντικειμένων ή λόγων συνδεόμενων με τις θρησκείες, εκτός κι αν επιτρέπονται από την υγειονομική νομοθεσία.

28.4.2016: Παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Μεταφορών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου οδικών μεταφορών Βουλγαρίας, επέδωσε στον Πρέσβη της Ελλάδας, στη Σόφια, δήλωση, με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά των παράνομων διαδηλώσεων.
Το ίδιο απαίτησαν και οι υπουργοί για την αποτροπή της κλιμάκωσης των παράνομων διαδηλώσεων, οι οποίες κλείνουν τα σύνορα και δημιουργούν απαράδεκτες καταστάσεις μεταξύ καλών γειτόνων και συμμάχων, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα, όπως είπαν.

Κοσσυφοπέδιο

27.4.2016: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τις ενέργειες για την εδραίωση της επιρροής της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο, με τουρκικές εταιρίες να αναλαμβάνουν έργα με διαδικασίες που καταγγέλλονται ως αδιαφανείς, παραλλήλως όμως ενδιαφέρεται και για τον πλουτισμό της οικογένειάς του, λόγω του ότι βασικοί τομείς της οικονομίας του Κοσσυφοπεδίου, δίνονται στην εταιρεία, στην οποία την πλειοψηφία κατέχει ο γαμπρός του Ερντογάν. (Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια, όπως λέγεται)
Η εν λόγω εταιρία συμμετέχει σε τουρκική κοινοπραξία, και έναντι μιας σκανδαλαδώς χαμηλής τιμής, έχει αναλάβει την διαχείριση του Οργανισμού Ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου.

Μαυροβούνιο

27.4.2016: Κατά την επίσκεψή του στην Δυτική Θράκη, ο υπουργός Θρησκευμάτων του Μαυροβουνίου Ριφάτ Φέιζιτς δήλωσε πως «Αγαπά πολύ την δυτική Θράκη, πως έμαθε καλά τα θέματα των Τούρκων της περιοχής, και ότι η καρδιά του είναι εδώ μαζί με τα αδέρφια του». Επισκέφτηκε φυσικά συλλόγους και εφημερίδα, που βρίσκονται υπό την «προστασία» του Προξενείου Κομοτηνής.

Σερβία

25.4.2016: Πιέσεις δέχεται η Σερβία τόσο από τους δυτικούς όσο και από τους Ρώσους, να επιλέξει τους συμμάχους της. Όπως σημειώνει Ρώσος στρατηγικός αναλυτής «το παιχνίδι των Σέρβων ηγετών της γεωπολιτικής πολυδιάστασης, θα καταστεί αδύνατο να διατηρηθεί, και θα πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».
Σήμερα, ο μεν Πρόεδρος κ. Νίκολιτς τάσσεται φανερά υπέρ της Ρωσίας, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Βούσιτς χαράσσει νατοϊκή και ευρωπαϊκή πολιτική. Αργά ή γρήγορα, η Σερβία θα γίνει το κέντρο ενός γεωστρατηγικού ρήγματος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

26.4.2016: Στη Λιβύη απήχθη κι άλλος Σέρβος, όπως ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείο  Εξωτερικών. Εργαζόταν σε μονάδα πετρελαίου, 1.200 χλμ. από την πρωτεύουσα, Τρίπολη. Η απελευθέρωσή του επιτεύχθηκε την επομένη (27.4.2016), χωρίς να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σκόπια

25.4.2016: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι είδε ομάδα 70 ατόμων να περνούν από την Ειδομένη στα Σκόπια, από ένα σημείο, όπου δεν υπάρχει περίφραξη. Αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο επίσης επικαλείται μαρτυρία φωτογράφου, που βρίσκεται στην περιοχή, ότι δεκάδες παράνομοι μετανάστες κατάφεραν να περάσουν παράνομα από την Ελλάδα στα Σκόπια, τα ξημερώματα της Κυριακής.

25.4.2016: Όπως μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ένας Σκοπιανός πολίτης με βουλγαρικό διαβατήριο ή με εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα, ο οποίος διαθέτει επαρκές εισόδημα, μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη σε πολύ φθηνή τιμή. Μάλιστα, προτιμούν τα προάστια. Τα σκοπιανά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μακεδονικό» οικισμό, και αναφέρονται στην περιοχή της Περαίας.

26.4.2016: Το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιεί τους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν στα Σκόπια, ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις πόλεις του κράτους. Επισημαίνει, αφενός ότι δε εννοεί τρομοκρατικές ενέργειες, και αφετέρου ότι η κλειστή σιδηροδρομική γραμμή με την Ελλάδα μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα.

27.4.2016: Ο σκοπιανός Τύπος δημοσιεύει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζουν μαύρη λίστα, για πολιτικούς και ιδιώτες των Σκοπίων, όπως κάτι αντίστοιχο συνέβη με Αλβανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα σημάνει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και Ε.Ε., όσων καταγραφούν στην λίστα.

28.4.2016: Μεγάλη ζήτηση σε ξένα νομίσματα παρατηρείται στα Σκόπια, όπου οι πολίτες, λόγω της έκρυθμης κατάστασης ανησυχούν για την τύχη των χρημάτων τους, με ορατή την υποτίμηση του δηναρίου, αν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί σύντομα. [διανύεται ήδη η 15η μέρα συνεχών διαδηλώσεων].

Σλοβενία

26.4.2016: Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στα σκοπιανά σύνορα, από τους πρόσφυγες, οδηγεί πολλές εταιρίες να σκέφτονται την φυγή από την Ελλάδα.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι ένας από τους μεγάλους πελάτες του λιμανιού του Πειραιά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Hewlett-Packard, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο λιμάνι του Κόπερ στη Σλοβενία, κάτι που είχε κάνει και πέρυσι.
Αντίστοιχες σκέψεις φέρονται να έχουν κάνει επίσης η ZTE και η Huawei, των οποίων τα εμπορεύματα είχαν μπλοκαριστεί επί μέρες στα σύνορα με τα Σκόπια.