Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 26/11 έως 3/12

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

29.11.2017: Η μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της περιοχής, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου. Η έκθεση με τίτλο "Το Βαλκανικό Μέλλον: Νέα Στρατηγική των ΗΠΑ για την Περιοχή", προβλέπει την ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σερβίας. Οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ως πραγματικός μεσολαβητής για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, η οποία εγγυάται ότι με τη βοήθεια τους θα τελειώσει το επόμενο έτος. Με τη βοήθεια της Αμερικής, η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι η μακρά διαμάχη της ονομασίας, μετά της FYROM και της Ελλάδας θα επιλυθεί.
Η Έκθεση προειδοποιεί για την αυξημένη επιρροή της Ρωσίας, η οποία «χρησιμοποιεί τις παλιές παθογένειες της περιοχής για να υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό».

1.12.2017: Η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και ο υφυπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Πέτρο Κότσι, συναντήθηκαν στην Αχρίδα στην προγραμματισμένη τριήμερη διάσκεψη για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας. «Σήμερα εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας σε τριμερές επίπεδο ξεκινώντας με σχεδιασμούς για το 2018», δήλωσε η Σεκερίνσκα μετά τη συνάντηση.

ΑΛΒΑΝΙΑ

26.11.2017: Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλκέτ Χουσένι, ήταν κοντά στους Αλβανούς πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Μάνδρα της Ελλάδας. Οι Χουσένι διαβεβαίωσε τους Αλβανούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες ότι η αλβανική κυβέρνηση θα τους βοηθήσει, ξεκινώντας με την έκδοση των απολεσθέντων εγγράφων τους, χωρίς κανένα κόστος και με άμεση βοήθεια.

26.11.2017: Δεκάδες Αλβανοί καλωσόρισαν θερμά τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα στη Μέντβετζα της νότιας Σερβίας. Στον μεθοριακό σταθμό Μουιτβόντ, ο πρόεδρος Μέτα παραλήφθηκε από τον πρόεδρο του Συντονιστικού Φορέα των τριών αλβανικών δήμων - Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζας. Ο Μέτα πήγε στην Μέντβεντζα όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Νεμπόισα Αρσίτς. «Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα για μένα. Χαίρομαι που ήρθα στην Μέντβετζα», είπε ο Αλβανός πρόεδρος.

27.11.2017: Το πολεμικό πλοίο "Oriku" έδεσε στη ναυτική βάση της Αλβανίας, μετά από ένα χρόνο παραμονής του στο Αιγαίο Πέλαγος ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ "Aegean Sea". Από τις 21 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, μέχρι σήμερα, έξι πληρώματα του "Oriku", P-132, συμμετείχαν σε δεκάδες επιχειρήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τη διακοπή της παράνομης διακίνησης και της μετανάστευσης σε αυτήν την προβληματική περιοχή.

28.11.2017: Κατά την επίσημη τελετή για την 105η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας και στην έπαρση της σημαίας στην πόλη Αυλώνα ξεκίνησαν διαμαρτυρίες. Διαδηλωτές περίμεναν τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα με ένα πανό στα χέρια και πακέτα με χασίς τυλιγμένα με χαρτί κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επί τέσσερα χρόνια στην εξουσία έχει επενδύσει στα ναρκωτικά.

28.11.2017: Τη μεγάλη Αλβανία οραματίζεται και ο Σαλί Μπερίσα! Την ημέρα της 105ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ανήρτησε ένα βίντεο με έναν αετό στο Facebook, όπου στις εικόνες που παρουσιάζονται είναι και η λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία, με τμήματα της ελληνικής επικράτειας.

29.11.2017: Το Δημοκρατικό Κόμμα ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τον κομμουνισμό και τα σύμβολά του στη χώρα. Το νομοσχέδιο θα βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την απαγόρευση της κομμουνιστικής προπαγάνδας και των κομμουνιστικών συμβόλων, την αφαίρεση τιμητικών τίτλων και άλλων προνομίων από την κυβέρνηση σε άτομα που ήταν υπεύθυνα για το κομμουνιστικό καθεστώς και τα εγκλήματά του, καθώς και η δημιουργία νομικών δυνατοτήτων για την τιμωρία των αυτουργών των κομμουνιστικών εγκλημάτων.
Το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται με την βοήθεια ειδικών του γερμανικού κόμματος CDU της Άνγκελας Μέρκελ. Να σημειωθεί ότι το κυβερνόν, Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι στην ουσία η μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού κόμματος (Κόμματος Εργασίας).

29.11.2017: Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίστηκαν στην έκθεση γεωργικών προϊόντων «Η Αλβανία καλλιεργεί τη γη» στα Τίρανα. Αλβανοί επισκέπτες στη θέα τροφίμων που εκτίθενται όρμησε γεμίζοντας τις τσάντες τους με ντομάτες και μήλα. Μέσα σε λίγα λεπτά άδειασαν τα περίπτερα και τα σταντ που ήταν εκτεθειμένα τα προϊόντα.

30.11.2017: Στην κοινή συνάντηση του Μακ Μάστερ, συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπουσάτι, ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για την υποστήριξη προς την Αλβανία, για την οικοδόμηση στρατιωτικής ικανότητας στον τομέα της άμυνας, καθώς και για την παροχή βοήθειας σε αλβανικούς θεσμούς επιβολής του νόμου, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

1.12.2017: Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αντέδρασε για την ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αλβανία, λόγω των καταστροφικών βροχοπτώσεων. Εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του σε όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο πρόεδρος ζήτησε από τους κατοίκους να συνεργασθούν με το στρατό, την αστυνομία και τις πολιτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

2.12.2017: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον προσπάθησε να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για το σκάνδαλο των ναρκωτικών και τη διαφθορά στη χώρα του, προεξάρχοντος του σκανδάλου του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, όπως σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα τα οποία χαρακτηρίζουν την Αλβανία στο εξωτερικό.

ΒΟΣΝΙΑ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, επικύρωσε την καταδίκη έξι κατηγορουμένων για συμμετοχή σε συλλογική εγκληματική επιχείρηση εναντίον των Βόσνιων Μουσουλμάνων. Οι έξι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε συνολικά 111 χρόνια φυλάκισης για δίωξη, δολοφονία, βιασμό, απελάσεις, φυλακίσεις, καταστροφή περιουσιών και άλλα εγκλήματα, εναντίον Βόσνιων Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995. Όταν άκουσε την απόφαση, ο στρατηγός Σλόμπονταν Πράλιακ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου των Βόσνιων Κροατών, ήπιε δηλητήριο, στην αίθουσα του δικαστηρίου, φωνάζοντας ότι δεν είναι εγκληματίας πολέμου και αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο στη Χάγη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

27.11.2017: Σε συνεδρίασή της, στη Σόφια, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας ανέλαβε να συνεργαστεί πλήρως σε ό,τι αφορά στο διακανονισμό του κανονικού καθεστώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της [ψευτο]Μακεδονίας, προωθώντας και υποστηρίζοντάς την απέναντι στις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η απόφαση της Συνόδου σημείωσε, ότι αυτή η δέσμευση έγινε αντιληπτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ως ιερό καθήκον, δεδομένου ότι η [ψευτο]Μακεδονική την αναγνώρισε ως τη Μητέρα Εκκλησία της.

29.11.2017: Τη γεωστρατηγική σημασία των συνδέσεων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις των δύο χωρών καλύτερη πρόσβαση στις αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της π. ΕΣΣΔ, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ Κυριάκος Λουφάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη από μεταφορικές εταιρείες, σε σχέση με εκείνο του Πειραιά, καθώς βρίσκεται 500 χλμ. εγγύτερα στη βαλκανική χερσόνησο, που αποτελεί τη φυσική ενδοχώρα του.

29.11.2017: Η Βουλγαρία ανακοίνωσε, ότι ένα αεροσκάφος που μετέφερε τον πρώην βασιλιά Συμεών Σαξ Κόμπουργκ, τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και πέντε συνολικά υπουργούς. στη Σαουδική Αραβία, δεν έλαβε άδεια από το Ιράν να περάσει από τον εναέριο χώρο του, καθ’ οδόν για το βασίλειο των Σαούντ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πετάξει πάνω από το Ιράκ, πτήση που αν μη τι άλλο εγκυμονούσε κινδύνους.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

26.11.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, σε ομιλία του στην Πρίστινα, κάλεσε του Κοσοβάρους να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δύο αλβανικών κρατών. Ο Μάικο, δήλωσε ότι από την εποχή της μεγάλης εξόδου κατά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, όταν ήταν πρωθυπουργός, η Αλβανία είχε ανοίξει τα σύνορα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και κανείς δεν τους ζήτησε διαβατήρια, ούτε χρειάσθηκαν κάποια έγγραφα όπως τώρα. «Τον Ιανουάριο του 2018, εμείς οι Αλβανοί της άλλης πλευράς, προσβλέπουμε στο άνοιγμα των συνόρων. Ας προβούμε σε αυτήν την ευρωπαϊκή δράση», κατέληξε.

29.11.2017: Με την ελεύθερη διέλευση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ο Παντελί Μάικο, υπουργός Διασποράς της Αλβανίας, ισχυρίσθηκε ότι θα μπορούσε να προκληθεί ένα κύμα ριζοσπαστικού ισλαμισμού, όταν αρχίσει η επιστροφή των ισλαμιστών από τη Συρία στο Κοσσυφοπέδιο και θα μπορούσε να απειλήσει όχι μόνο την Αλβανία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή.

2.12.2017: Η Ιντερπόλ δεν μπορεί να άρει το ένταλμα σύλληψης του Ραμούς Χαραντινάι, γιατί αυτή είναι μια εντολή εντάλματος του Ανώτατου Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου του Βελιγραδίου. Το ένταλμα σύλληψης παραμένει σε ισχύ, όπως και η έρευνα εναντίον του βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνει το σερβικό υπουργείο. Ο Χαραντινάι παραμένει ύποπτος για πολύ σοβαρά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

26.11.2017: Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι στους δρόμους κατά της κυβέρνησης. Περίπου 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις, που απηύθυναν το κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις, κατήγγειλαν σε μια κοινή ανακοίνωση ότι μια «πολιτική μαφία πήρε υπό τον έλεγχό της τη Ρουμανία». Οι υπογράφοντες αξιώνουν την απόσυρση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τα οποία, όπως διατείνονται, θα μειώσουν τις εξουσίες της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς.

ΣΕΡΒΙΑ

28.11.2017: Η Σερβία ξεκίνησε την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, που θα συνδέει το Βελιγράδι με την Βουδαπέστη, χρηματοδοτούμενη από κινεζικά κεφάλαια. Η Σερβία δανείστηκε 297,6 εκατ. δολ. από την κινεζική Exim Bank με σκοπό να εκσυγχρονίσει ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της σερβικής πρωτεύουσας με την ουγγρική.
Το Πεκίνο προσβλέπει σε μια μεγάλη συνεργασία με τη Σερβία και την Ουγγαρία, η μία υποψήφια προς ένταξη χώρα και η άλλη μέλος της ΕΕ, με στόχο να ανοίξει καινούριους εξωτερικούς εμπορικούς δεσμούς για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Η σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων, αναμένεται να κοστίσει 3,2 δισ. ευρώ και προορίζεται να γίνει η κύρια διαδρομή μεταφοράς για τα κινεζικά προϊόντα που φθάνουν δια θαλάσσης στον Πειραιά, με κατεύθυνση την υπόλοιπη Ευρώπη.

30.11.2017: Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας στην Ουάσιγκτον την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Σέρβοι πολίτες όταν έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε: «Πάντοτε όταν έρχομαι στις ΗΠΑ προσπαθώ να δείξω τον καλό μου εαυτό, ακόμη και όταν είμαι ενοχλημένος με την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τους ταξιδιώτες της περιοχής μας, μεταξύ αυτών και των πολιτικών», δήλωσε Ντάτστις σε ομιλία του σε επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ατλαντικού Συνεδρίου.
Εάν το κάναμε εμείς σε υπουργούς, πρωθυπουργούς ή προέδρους θα γινόταν παγκόσμιο πρόβλημα. «Γνωρίζω ότι η Αμερική είναι μεγάλη, αλλά το μέγεθός της φαίνεται, επίσης, από το πώς μεταχειρίζεται πολίτες μικρών χωρών. Όταν έρθετε στη Σερβία ο καθένας από εσάς θα αντιμετωπισθεί με την ανωτερότητα ενός βασιλικού φιλοξενούμενου και θα το μάθετε αυτό ερχόμενοι. Σας παροτρύνω να έρθετε», είπε ο Ντάτσιτς.

ΣΚΟΠΙΑ

26.11.2027: Η Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Αντικατασκοπεία (УБК) χάνει τα προνόμιά της. Θα κινείται σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, τον οποίο θα διαχειρίζονται πέντε ιδρύματα. Ο Εισαγγελέας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει τους διοικητές στο νέο Επιχειρησιακό Τεχνικό Γραφείο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την υποκλοπή σε επιμέρους περιπτώσεις. Οι υποκλοπές θα βρίσκονται υπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι καταχρήσεις θα ελέγχονται από πέντε θεσμικά όργανα μεταξύ των οποίων και ένα θεσμικό όργανο, το Συμβούλιο των Πολιτών.

27.11.2017: Χωρίς φόβο και με καλή πίστη θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, δηλώνει ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων N. Ντιμιτρόφ, όμως αναφορές του σε κινήσεις υπό τον όρο της αμοιβαιότητας δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία, για το τι ακριβώς επιδιώκει η σκοπιανή ηγεσία. Δηλώνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες κινήσεις και δεν θα πάρουν και οι δυο πλευρές αυτό που επιζητούν, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να βγουν και οι δύο πλευρές με ψηλά το κεφάλι από τον συμβιβασμό αυτό.

27.11.2017: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας να βοηθήσει στη διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκέφαλης Εκκλησίας των Σκοπίων: «Ως Ορθόδοξος πιστός είμαι χαρούμενος, αλλά για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι η (ψευδο)μακεδονία είναι ένα κοσμικό κράτος. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών, αλλά αυτό το μήνυμα είναι εξαιρετικά θετικό και δεν μπορώ παρά να χαιρετήσω γιατί προχωρούμε σίγουρα στο μέρος της αναγνώρισης της Εκκλησίας της "Μακεδονίας" μας», δήλωσε ο Ζάεφ.

28.11.2017: Σε μαζικές συλλήψεις προέβη η Αστυνομία των Σκοπίων για τα επεισόδια που προκάλεσαν στη Βουλή της χώρας υποστηρικτές του VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι, στα τέλη Απριλίου. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πάνω από 15 άτομα, από τα 35 για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τρεις βουλευτές του κόμματος του Ν. Γκρούεφσκι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής για να εισέλθουν μέσα οι διαδηλωτές, καθώς και ο π. αρχηγός της Αστυνομίας, που κατηγορείται για αδράνεια των αστυνομικών, την ώρα της εισβολής στο κτήριο του κοινοβουλίου.

29.11.2017: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται για την προσέγγιση με την Ελλάδα, όσον αφορά τη διευθέτηση της ονομασίας της χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά «έχουμε την υποστήριξη του VMRO-DPMNE για τη διαφωνία του ονόματος».

29.11.2017: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων και νυν βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι πρωτοστάτησε σε διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη σύλληψη βουλευτών και οπαδών του κόμματός του, για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου. Δήλωσε ότι «ο ρεβανσισμός θα γεννήσει νέο ρεβανσισμό» και έκανε έκκληση προς τις δικαστικές Αρχές λέγοντας ότι ο διαχωρισμός των ανθρώπων θα γεννήσει την αδικία και την εκδίκηση, προσθέτοντας ότι άδικα συνελήφθησαν οι βουλευτές και τα άτομα τα οποία κατηγορούνται για την κατάλυση του κοινοβουλίου τον περασμένο Απρίλιο.

30.11.2017: Το VMRO DPMNE μπλόκαρε μια σειρά σταυροδρομίων προκειμένου να δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος στην πόλη των Σκοπίων. Συγχρόνως το κόμμα διοργάνωσε διαδήλωση μπροστά από το Βασικό Δικαστήριο "Σκόπια 1" στις 6 το απόγευμα, όπου μίλησαν μέλη του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι. Σημειώνεται ότι στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων συζητείται η άρση ασυλίας έξι βουλευτών του VMRO-DPMNE.

30.11.2017: Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ενημέρωσε τον Τίλερσον για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια και την περιοχή, καθώς και «για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία υπέρβασης των διαφορών με την Ελλάδα γύρω από το όνομα».

1.12.2017: Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη ηγεσία αυτού του πολιτικού σχηματισμού. Μετά από 14 χρόνια ως επικεφαλής, ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι παραιτείται από τα σώματα του κόμματος, αναμένοντας να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος σε έκτακτο συνέδριο. «Μετά τον πρώτο γύρο των (δημοτικών) εκλογών, είπα με σαφήνεια ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο πλέον υπεύθυνος», δήλωσε.

2.12.2017: «Δυστυχώς, το κόμμα που ίδρυσα μετατράπηκε στο μεγαλύτερο αντιβουλγαρικό κόμμα. Στην ηγεσία του κόμματος τουλάχιστον 7 με 8 άτομα δηλώνονται ως μεγάλοι φίλοι της Βουλγαρίας και όχι μόνο φίλοι της Βουλγαρίας, αλλά αισθάνονται σαν Βούλγαροι-Μακεδόνες. Δυστυχώς για λόγους καριέρας είχαν γίνει οι μεγαλύτεροι αντιβουλγαρικοί συνομιλητές, εξαιτίας ορισμένων δομών που πρόσκεινται στην "γιουγκοσλαβική Μακεδονία"», δήλωσε ο Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων.

 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi