Skip to main content

Βενεζουέλα: Αύξηση 30% στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Μαδούρο

O κατώτατος μισθός ανέρχεται πλέον στα 15.051 μπολίβαρ, τα οποία αντιστοιχούν, βάσει των επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε 1.505 δολάρια.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ως αποτέλεσμα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται πλέον στα 15.051 μπολίβαρ, τα οποία αντιστοιχούν, βάσει των επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε 1.505 δολάρια. Ωστόσο, στη «μαύρη αγορά», το συγκεκριμένο ποσό ισούται με μόλις 13,50 δολάρια.

Από τον Απρίλιο του 2013, όταν και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ο Μαδούρο έχει προβεί σε 12 αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

«Οι αυξήσεις αυτού του ανθρώπου είναι ανέκδοτο. Ο πληθωρισμός πετάει» σχολίασε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός άγγιξε τον Μάρτιο το 20%.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, η Βενεζουέλα πλήττεται από μία άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία έχει θέσει σε μερική αναστολή τη λειτουργία του κράτους.