Skip to main content

Βρετανία: Οι Λονδρέζοι εκλέγουν τον δήμαρχό τους στις 5 Μαΐου

Οι Λονδρέζοι στις 5 Μαΐου έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον γιο ενός δισεκατομμυριούχου και τον γιο ενός πακιστανού οδηγού λεωφορείου.

Στις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 5 Μαΐου, οι Λονδρέζοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον γιο ενός δισεκατομμυριούχου, τον συντηρητικό Ζακ Γκόλντσμιθ, και τον γιο ενός πακιστανού οδηγού λεωφορείου, τον Εργατικό Σαντίκ Χαν, προκειμένου να διαδεχθεί τον χαρισματικό Μπόρις Τζόνσον, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ημέρα, οι Σκοτσέζοι, οι Ουαλοί και οι Βορειοϊρλανδοί θα εκλέξουν τα νέα κοινοβούλιά τους και θα ανανεωθούν 124 δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία.

Στο Λονδίνο, ο Σαντίκ Χαν, 45 ετών, προηγείται με άνετη διαφορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. «Ο Σαντίκ Χαν είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει», εκτιμά ο Λόρενς Τζάντα-Λιπίνσκι του ινστιτούτου YouGov. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου δίνει έντεκα μονάδες προβάδισμα στον βουλευτή του Τούτινγκ, μιας λαϊκής συνοικίας του νότιου Λονδίνου. Αν αναδειχθεί νικητής, θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της κοσμοπολίτικης βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά και μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Μια ιδιαιτερότητα που δεν μοιάζει να συγκινεί τα 5,6 εκατομμύρια των Λονδρέζων που καλούνται στις κάλπες, την οποία όμως ο Ζακ Γκόλντσμιθ, 41 ετών, έχει βάλει στο στόχαστρο στην προσπάθεια να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του.