Skip to main content

Βρέθηκε πλανήτης που μοιάζει με τη Γη- Έρευνες για την ύπαρξη ζωής

H ανακάλυψη του πλανήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιστημονική κοινότητα, καθώς αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να κατοικηθεί

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει έναν πλανήτη ο οποίος μοιάζει να είναι παρόμοιος με τη Γη, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters οι επιστήμονες εντόπισαν έναν πλανήτη ο οποίος είναι κατοικήσιμος και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο «Εγγύτατος του Κενταύρου» (Proxima Centauri).

H ανακάλυψη του πλανήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν κατά πόσο ο πλανήτης αυτός μπορεί να κατοικηθεί.

Μάλιστα, μελέτες που θα διεξαχθούν στο μέλλον ίσως αποδείξουν κατά πόσο ο πλανήτης αυτός διαθέτει ατμόσφαιρα και νερό που είναι απαραίτητα για να υπάρξει ζωή.

Ο «Εγγύτατος του Κενταύρου» (Proxima Centauri) απέχει μόλις 4,2 έτη φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Η εγγύτητα του πλανήτη που ονομάζεται «Proxima b», δίνει στους επιστήμονες την ευκαιρία να λάβουν μια καλύτερης ανάλυσης φωτογραφία.

«Το βασικό ερώτημα της πρωτοβουλίας μας ήταν κατά πόσο μπορούσαν να υπάρξουν πλανήτες γύρω από αυτά τα αστέρια που να μπορεί να αναπτυχθεί ζωή. Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης», δήλωσε ένας πρώην κορυφαίος διευθυντής της NΑΣΑ ο Pete Worden, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2013. Ωστόσο χρειάστηκαν πρόσθετες μελέτες και παρατηρήσεις προτού καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

«Οι πιθανότητες να είναι ένας πλανήτης το ίδιο κατοικήσιμος με τη Γη είναι αρκετές», υπογράμμισε ο αστρονόμος Petro Amado. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι σχετικά με το κατά πόσο τα αστέρια αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.