Skip to main content

Στο τέλος του 2018 το ΓΠΣ του κεντρικού δήμου-Αγκάθι οι απαλλοτριώσεις

Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με τις προτάσεις των υπηρεσιών του δήμου.

Στο τέλος του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του Σχεδίου με τις προτάσεις των μελετητών, ενώ είχε προηγηθεί διαβούλευση και επαφές με φορείς της πόλης.

Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο το  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με τις προτάσεις πλέον των υπηρεσιών του δήμου.  

Για ένα πλαίσιο το οποίο θα ορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις στον δήμο έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς. «Γίνεται πλήρης εκμετάλλευση όλων των περιοχών των εκτός σχεδίου και εντάσσονται στο Σχέδιο. Δεν εντάσσονται περιαστικές περιοχές, όπως το Σέιχ Σου,, οι οποίοι είναι χώροι πρασίνου και παραμένουν. Οι συντελεστές δόμησης των περιοχών μένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Τακτοποιούνται οι περιοχές ως προς της Χρήσεις Γης, με πλήρη εξειδίκευση χρήσεων», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, τονίζοντας πως ο δήμος είναι ανοιχτός σε προτάσεις και παρεμβάσεις.  

Αγκάθι για τη δημοτική αρχή αποτελεί το θέμα των απαλλοτριώσεων, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται περί στα 38 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τις απαλλοτριώσεις, με πλήρη καταγραφή της κατάστασης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, υπάρχουν απαλλοτριώσεις που έχουν να κάνουν με διανοίξεις οδών, όπως στην Καλλού, Καζαντζάκη, Αγ. Δημητρίου, με την υλοποίηση του Σχεδιασμού σε περιοχές ζωτικής σημασίας, όπως στο Επταπύργιο και τις γύρω περιοχής και για χώρους πρασίνου, όπως στην Ν.Α. Πύλη του Δήμο.

«Οι απαλλοτριώσεις που στοχευμένα προσπαθούμε να αναπτύξουμε συνδυάζονται με έργα και παρεμβάσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2016, 17 και 18», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, συνολικά 8.500 τμ κοινόχρηστοι χώροι αποχαρακτηρίστηκαν, ενώ για σχολικούς χώρους 15.500 τμ. και επιπλέον 11.300 τμ για κοινωφελής χώρους. «Έχουμε απώλεια 40 χώρων συνολικής έκτασης 35.000 τμ.», τόνισε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας πως δίνεται αγώνας να διατηρηθούν κομβικές εκτάσεις οι οποίες είναι σημαντικές.

Τέλος, ανέφερε ότι έχουν γίνει απαλλοτριώσεις, χωρίς δικαστική απόφαση, ύψους 3,5 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο, επιπλέον 3,5 εκατ. με επανεπιβολή και άλλα αιτήματα απαλλοτριώσεων, ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν γίνει δεκτά.