Skip to main content

Ξανά στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών

Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο κοινοβούλιο για νέα ψηφοφορία, μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας να υπογράψει τη συμφωνία.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ θα ψηφίσει και πάλι για τον νόμο περί κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο κοινοβούλιο για νέα ψηφοφορία, μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Το κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ. Στην περίπτωση που και με τη νέα ψηφοφορία εγκριθεί η συμφωνία, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο "βέτο της τσέπης", όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη τη χώρα.